Tartu Memento esimehe Enn Tarto sõnul oli ta eile sügavalt nördinud, et linnavalitsus tellis kümmekonna aasta eest Pepleri ja Riia tänava nurgale paigaldatud represseeritute mälestuskivi teisaldamistööd ilma kivi kunagisi paigaldajaid teavitamata. Tarto sõnul luges ta teisaldamistöödest alles ajalehest.

“Oleks ju olnud viisakas meid teavitada. Tegemist oli ikkagi õnnistatud mälestusmärgiga. Oleks pidanud kirikuõpetaja kohale kutsuma ja tegema selle ümberpaigutamise soliidselt,” avaldas Tarto nördimust.

Taasavamine 2. novembril

Tarto sõnul askeldasid töömehed “Rukkilille” endise asukoha läheduses juba eelmisel reedel, aga siis väitsid nad, et kivi pole enne 10. oktoobrit plaanis teise kohta ümber paigutada. “Vale vale otsa, sest nüüd väidavad linnavalitsuse inimesed ajalehes, et kivi asukoht oligi planeeritud ajutisena. See ei vasta tõele ja neil pole ühtegi seda väidet tõestavat paberit,” lisas Tarto.

Tartu abilinnapea Georg Aher avaldas imestust, miks linnavalitsus oleks pidanud Tartot mälestusmärgi teisaldamisest teavitama. Aher kutsus kõiki represseerituid mälestusmärgi taas-    avamisele, mille päev pole praegu küll täpselt paigas. Aheri sõnul käib töö selle nimel, et taasavamine toimuks hingede-päeval ehk 2. novembril.

Mälestusmärk teisaldati senisest asukohast vähem kui saja meetri kaugusele maavalitsuse hoovi. Mälestusmärgi endisele kohale ehitatakse kortermaja.