Lasteaia eri vanuses lapsed läksid koos kasvatajatega hoone külje all asuvale mänguplatsile mängima ennelõunal. Õnnetus juhtus keskpäeva paiku – siis läks kolmeaastane poiss teistest lastest eemale, ligi kümne meetri kaugusel asuvale Nõukogude-aegsele redelile turnima.

Prokuratuur oskas eile õhtuks oletada, et keegi poisi eemaldumist ei märganud. Kasvatajate ja teiste laste silme alt väljas võis laps tegutseda ligi kümmekond minutit. Siis avastasid lapsed, et laps rippus peadpidi redelipulkade vahel. Lapsed hüüdsid kasvatajaid. Kui kiiresti jõudis kohale kiirabi, eile ei avaldatud. Kiirabi elustas pisikest poissi üle tunni, kuid päästa teda ei õnnestunud. Tõenäoliselt ta lämbus, kindla vastuse annab ekspertiis.

Kuidas sai selline õnnetus juhtuda? Tõenäoliselt poiss libastus. Kuigi poisi nelja-aastase rühmakaaslase ütlustesse tuleb suhtuda kriitiliselt, rääkis too ema palvel, et sõber oli enne redelile turnima minemist kummikud jalast ära võtnud. Ent määravaks asjaoluks sai Nõukogude-aegse turnimisredeli ohtlik seisukord. Redelil oli puudu alt teine pulk. Kui poiss libastus ja peadpidi kahe pulga vahele rippuma jäi, ei olnud tal oma jalgu enam kuskile toetada. Uurimine peab nüüd selgitama, kas selline redel oleks üldse nii noortele lastele mängimiseks sobinud ning miks ohtliku redeli kõrvaldamiseks midagi ette ei võetud. Samuti kõiki muid tegureid, mis õnnetuseni viisid. Alustati ka kriminaalmenetlust paragrahvi alusel, mis käsitleb surma põhjustamist ettevaatamatusest.

Kuidas ei märganud lapsed, aga eelkõige kasvatajad redeli vahel askeldavat ja rippuvat poissi? Siin võis peamist rolli mängida mänguplatsi pehmelt öeldes kummaline ülesehitus.
Nimelt jääb lasteaia mänguplatsilt vaadates turnimisredel heki taha varjatuks. Kõrgemas kohas ulatub hekk täiskasvanud inimese silmadeni, madalamas kohas vööni. Turnimisredel on mänguplatsilt halvasti jälgitav, selle taga on aga juba lasteaia välisaed.

Seda, et redel oleks värskelt katki läinud, võib välistada. Kui vaadelda puuduva pulga ühenduskohti raamiga, siis on need üle võõbatud sama, juba veidi kulunud rohelise värviga. Tõenäoliselt on redel olnud sellises seisukorras juba väga pikalt. Muide, lasteaia teisel mänguväljakul on identne ronimisredel. Sellel on puudu koguni kaks ronimispulka.

Ivanova käis kohal, ent vaikib

Rukkilille lasteaias kohapeal käinud Lasnamäe linnaosavanem Olga Ivanova ei soovinud juhtunuga seoses midagi rääkida, korrutades, et kõik kommentaarid annab prokuratuur. „Avaldan sügavat kaastunnet vanematele, aga see on ka kõik, mida ma hetkel öelda saan,” vastas Ivanova. Küsimusele, kas ta kohtus lasteaias ka lastevanemate ja kasvatajatega, vastas Ivanova eitavalt, kuid ei soovinud ka lisada, mida ta olukorraga tutvuma minnes lasteaias täpsemalt tegi.

Veel teisipäeval kohtus Ivanova Lasnamäe lasteaedade õppealajuhatajatega, kellele tutvustati uusi linnaosavalitsuse ruume ja jagati lastekaitsetöötajate kontakte.