„Mulle helistati linnaosavalitsusest, et me toome teile kütet! Ma ütlesin, et no tooge. Mõtlesin, et need on sellised puud, nagu seal Vabaduse platsil riidas olid,” rääkis ta.  Mõne päeva pärast sõitis värava taha auto, mis kallas maha väikese koormatäie puid, kuid need polnud sugugi sellised, nagu Vabaduse väljakul. Kastist kallati maha hoopis turske mehe haardeulatusest jämedamad pakud, mille lõhkumine oleks tõsine ülesanne ka täisjõus meesterahvale. „Mina ei jaksa nendega midagi teha, nüüd on nad siin maas sedasi,” kurtis Mäeveer. Korraliku inimesena on ta puukoorma kilega katnud, kuid midagi rohkemat ta nendega teha ei suuda.

„Mis see nüüd on?”

„Helistasin uuesti sinna linnavalitsusse, et mis see nüüd on, ja siis öeldi, et ma olevat need puud tellinud,” kinnitas proua Mäeveer ja lisas, et ei saanud linnaosavalitsusest abi puude lõhkumiseks, kuigi peale kõrge vanuse räägib tema abistamise kasuks ka talle määratud raske puue.


Söakas daam püüdis seepeale ise puudelõhkujat otsida. Töömehe ta leidis, kuid too küsis puude lõhkumise eest 15 eurot tunnis. „Ma arvutasin, et minu pension on selline, et ma saan kaheksa eurot päevas,” nentis proua Mäeveer kibeda muigega. Seega ei saanud ta puudelõhkujat palgata ja kuna eakas naine elab üksi, ongi ta nüüd silmitsi suure murega: puud on, aga kütta nendega ei saa ehk siis abi oleks justkui antud, aga abi saanud ta ei ole.


Nõmme linnaosavanema Erki Korbi sõnul pole puude lõhkumine enam linnaosavalitsuse mure. „Kui talle nüüd toodud puud enam ei sobi, siis võime need ka ära viia. Sobivas mõõdus, sobiva kvaliteediga ja lõhutud puid pakuvad kümned ettevõtted. Lõhkumisabi peaks proua Mäeveer mõnelt sugulaselt või naabrilt paluma või kui neid ei ole, siis kellegi appi palkama,” ütles linnaosavanem.
Ta selgitas, et eakatele küttepuude viimine pole seotud ühegi sotsiaalteenuse ega abipaketiga.

Aeg-ajalt tuleb lihtsalt Nõmme parkmetsades teha hooldusraiet ja likvideerida tormikahjusid ning seejuures tekkinud puid viiaksegi eakatele. „Jämedamad puud on saetud lühikesteks juppideks, peenemad on pikemad. Üldjuhul ollakse sellise abi üle tänulikud, kuid alati leidub ka virisejaid,” sõnas Korp. „Linnaosavalitsus sellist teenust osutada ei saa, sest kindlasti on ka 60-aastaseid või veel nooremaid inimesi, kes lõhkumisega hädas võivad olla ja seejärel leiavad, et linnaosavalitsus võiks neile puulõhkujad tellida,” lisas ta.

Tallinna abistamiskatsed on farss

Kuigi puupakud, mis Nõmme linnaosavalitsus on Terese Mäeveeru hoovile viinud, pole osa Tallinna abipaketist, on käekiri sama: abi justkui antakse, aga selle kasutegur on väike.
Ülemöödunud aastal Vabaduse väljakule abiprogrammi reklaamiks välja pandud kuus tonni kartuleid läks laohoones seistes mädanema ja söödeti sigadele. Tallinna linnavalitsus kulutas kasutult mädanema lastud kartulitele ligi 800 eurot.


Sama abipaketi raames kulutas linn ühe abivajaja teavitamiseks tänavareklaamiga ligi 13 eurot, postiga saates kulunuks abivajaja teavitamiseks maksimaalselt 50 senti.
Kokku kulus abipaketi reklaamimiseks ligi 128 000 eurot, puude ja kartulite endi peale ligi 32 000 eurot.