Topeltmaksustamine

Eesti Päevaleht saab avalikustada otse vastupidise: juba on astutud samme, mis mõjutavad konkreetselt Eesti ärisuhteid maailma suuruselt teise majandusega. Teatavasti oli rohkem kui aasta kestnud intensiivsete läbirääkimiste tulemusel mõne aja eest jõutud kokkuleppele sõlmida Eesti ja Hiina vahel topeltmaksustamise vältimise leping. Veel mõni aeg tagasi oodati, et vahetult dalai-laama külastuse järel saabub Hiinast Eestisse lepingut allkirjastama ministri juhitav delegatsioon.
Eelmisel nädalal oli selge, et ükski minister, rääkimata delegatsioonist, Tallinna ei saabu. Lepingu allkirjastamine on Eesti Päevalehe teada määramata ajaks edasi lükatud.
Arvestades Hiina aina kasvavat osa maailmamajanduses on selline läbikukkumine Eesti jaoks lihtsalt uskumatu, kuid paraku IRL-i ministrite poliitilise otsuse otsene tulemus.
Mitte mingit märki sellest, et Hiina valitsus aja möödudes asjale käega lööb, pole samuti näha. Hoopis vastupidi: Eesti Pekingi suursaadik Andres Unga kutsuti vahetult pärast Tallinnast konverentsilt tööpostile tagasi jõudmist sel teisipäeval juba teist korda Hiina välisministeeriumisse jutule. Usaldusväärsete allikate teatel avaldati talle dalai-laama kõrgetasemelise vastuvõtu pärast protesti ja pahameelt sama teravas toonis kui augustis toimunud külaskäigu ajal.
Hiinat ei ärritanud visiidi ajal sugugi ainult IRL-i ministrite käitumine. Samavõrra nördinud usutakse neid olevat president Toomas Hendrik Ilvese kohtumise pärast Tiibeti vaimse juhiga. Kuigi riigipea kohtumist nimetati mitteametlikuks, ei jätnud see sugugi sellist muljet. Ka mujal maailmas on riigijuhid dalai-laamaga kokku saanud, kuid siis on piinlikult hoolitsetud selle eest, et sündmus näeks välja juhuslik või isegi tahtmatu. Paraku ei jätnud dalai-laamaga vastakuti mahaistumine ning presidendi kantseleist kohtumise jäädvustanud foto ja ametliku teate väljasaatmine kaugeltki sellist muljet.