"Mingisugust seaduserikkumist pole toimunud," ütles Sünter. "Eksisime selle vastu, et ei vastanud õigel ajal maksu- ja tolliameti järelpärimisele."

Sünter rääkis, et vallavalitsus kasutas eelmise aasta sügisel maksukohustuslaste registri andmebaasi paari päeva jooksul. Et e-register avati esimest korda alles eelmise aasta augustis, ei osatud seda veel nii hästi kasutada.

"Maksuamet tundis huvi, miks mõne mõne inimese kohta oli päringuid tehtud mitu korda," ütles Sünter, kelle sõnul midagi pahatahtlikku andmete ülevaatamises ei olnud.

Sügisest kuni praeguseni pole Ruhnu vallavalitsus andmebaasi rohkem kasutatud. "Inimeste andmed ei muutu nii kiiresti ning seetõttu meil pidevalt sinna andmebaasi asja pole," rääkis Ruhnu vallavanem.

Omavalitsused kasutavad andmebaasi toetuste ja abi maksmisel inimeste tegelike sissetulekute kindlakstegemiseks. Varem märkisid inimesed vajalikud andmed ise üles.

"Meie mastaabid on väiksemad, kui mandril seda võibolla ette kujutatakse," märkis Sünter.

Maksu- ja tolliamet teatas täna, et viis omavalitsust jäid ametile vahele isikuandmete väärkasutamisega, kellest kolmele - Ruhnu, Maardu ja Vändra - sulgeb amet pääsu maksukohustuslaste registri andmete juurde.

"Kuni eelmise aasta augustini polnud registrit vaja ning ma ei näe ka nüüd, et tõepoolest oleks millegi katastroofsega tegemist," ütles Ruhnu vallavanem, kes loodab, et pärast järelpärimisele vastamist olukord laheneb.

Ruhnu vallavalitsus tegeleb maksu- ja tolliametile vastuse koostamisega.