„Mulle tundub, et rahandusminister on saanud kätte Keskerakonna poolt jaanuari alguses riigikogu istungjärgule ette valmistatud ettepaneku tõsta tulumaksuvaba miinimumi alates 2015. aastast,” ütles Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson. „Peame õigeks, et loobutaks 2015. aastaks kavandatud tulumaksu vähendamisest 1% võrra ja selle asemel tõstetaks maksuvaba miinimumi, millest väiksemapalgalised võidaksid palju rohkem.”

Nii sotsid kui ka IRL peavad maksuvaba määra suurendamist just oma ideeks ja nimetavad soovitavaks määraks 320 euro suurust miinimumpalka, võrreldes praeguse 144 euro suuruse tulumaksuvaba miinimumiga.

Nagu Keskerakondki, soovitab SDE miinimumi tõstmiseks loobuda tulumaksu 20%-ni alandamisest. „Ligi pakkumine on meeldiv üllatus, sest 2011. aastal lükkas ta sotsiaaldemokraatide sellesisulise ettepaneku tagasi,” ütles SDE fraktsiooni aseesimees Eiki Nestor. „Tulumaksuvaba miinimum peaks olema nii kõrge, et miinimumpalgalt ei peaks maksu maksma. Kui loobuda tulumaksumäära alandamisest, siis riigile oleks sellest samasugune tagajärg nagu maksuvaba miinimumi tõstmisest, kuid inimesed võidaksid rohkem.”