„Lähtudes Vene Föderatsiooni algatusest, teeme valitsusele ettepaneku alustada konsultatsioone mõlemaid pooli rahuldava piirilepingu sõlmimiseks. See ettepanek põhineb teadmisel, et Eesti soovib arendada teineteise suveräänsust ja õiguslikku järjepidevust austavaid suhteid kõikide oma naaberriikidega, sealhulgas Venemaaga,” öeldi valitsusele läkitatud kirjas.

Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson rõhutas, et valitsusele tehtud ettepaneku juures ongi kõige tähtsam saavutatud poliitiline üksmeel. „Oluline on see, et praegu on tekkinud olukord, kus on kujunenud välja täielik sisepoliitiline konsensus. See võimaldab valitsusel alustada vastavaid konsultatsioone,” märkis ta.

Mihkelson ei osanudki nimetada varasemat juhust, kus kõik poliitilised jõud on nii ametlikult ja avalikult ühe välispoliitilise küsimuse lahendamise soovi taha koondunud. „Varem on küll erakonnad ehk eraldi deklareerinud kattuvaid seisukohti välis- ja julgeolekupoliitilistes küsimustes. Aga ma ei mäleta, et midagi oleks varem samamoodi koos ja ametlikult tehtud, see on kindlasti üks esimesi kordi,” sõnas ta.

Väliskomisjoni esimees Mihkelson, kes eile kulmineerunud protsessi ka juhtis, tunnistas, et see nõudis suurt pingutust. „Jah, see nõudis piisavalt palju tööd. Kuid lõpuks on väga positiivne, et peale jäid argumendid, mille kohaselt on Eesti huvides saavutada piirileppe osas lõpuks rahuldav tulemus,” ütles Mihkelson, viidates, et aeg on ikka päris küps 21 aastat tegemata asi lõpule viia.