Kuidas te suhtute sellesse, et tegelikult te ju reetsite Keskerakonna teised siseopositsionäärid sellega, et otsustasite erakonda edasi jääda?
Reetmine on ränk süüdistus. Ma ei pea end reetjaks ega pea selleks ka lahkujaid. Meie teed läksid lahku ja sellest on kahju. See otsus on väga kaua küpsenud ja ju ta siis küpseb minu puhul edasi. Ma pole ära läinud ja see viimane piir pole mulle kätte jõudnud. Ma pole ju avalikkuses ja mingites muudes vestlustes väljendanud seisukohta, et ma lahkun. Selles mõttes on üliraske mõelda, kas ja kes on reetur. Oleme koos selle meeskonnaga tegelikult aasta-poolteist seisnud ühise mõtte ja suundumuse eest. See on olnud soov Keskerakonna juhtimist muuta. Me pole kordagi väga tõsiselt vaielnud Keskerakonna aluspõhimõtete vastu, mis tulenevad programmist. Tõsi, me oleme olnud kriitilised väärtushinnangutes juhtimisalal, juhtimisstiilis, väärtushinnangutes ühiskonnas tervikuna.
Kas te enam pole kriitiline?
Ma olen endiselt kriitiline. Ega see, et ma olen erakonna tippsündmusel, kongressil esindanud teistsugust ettekujutust juhtimisest, ei tähenda, et ma olen neid seisukohti muutnud. Ma olen jäänud nende seisukohtade juurde.
Mis on siis pärast augustit muutunud, et te täna just sellise otsuse tegite, nagu te tegite? Olukorras, kus Kalle Laanet, kes teie valimiskampaaniat sajaprotsendiliselt toetas, visati erakonnast välja.
Kalle Laanet on olnud ja ma loodan, et on tulevikus edasi minu hea sõber ja võitluskaaslane. Seisin kuni lõpuni erakonnas selle eest, et fraktsioon peab jätkama 26-liikmelisena ning kedagi ei tule välja visata. Olen öelnud ja ütlen ka täna, et kõige kergem lahendus on erakonnast ära minna. Ka minu jaoks oleks see kõige kergem. Aga mul on usku, et seda erakonda saab veel muuta. Mul on olnud kontaktid väga paljude lihtliikmetega üle Eesti, kes on öelnud, et nad on mind toetanud ja usuvad minusse. Olen ühenduses ka oma valijatega nii Nõmmel kui ka Mustamäel, kus mulle on öeldud, et näeksid mind siin erakonnas edasi neidsamu mõtteid kandmas. Minu jaoks – ja seda rõhutatult – ei võrdu Keskerakond Edgar Savisaarega.