Tallinna linnakohus langetab otsuse 4. aprillil.

Seitse korda varguste ja narkokuritegude eest karistatud ning praegugi amfetamiiniäri ja uute varguste pärast kohtu alla antud Oleg (30) üritas politseinike käest põgeneda aasta tagasi 20. jaanuaril. Vahistamise ajal oli ta narkootikumide hävitamiseks neid ise neelanud. Põgenemiskatse tegi ta Wismari haigla hoovis, teel narkoekspertiisi.

Käeraudades Oleg tormas politseibussist längus võrkaia suunas, komissar Kõplas talle järele. Komissari sõnul tegi ta bussi juures hoiatuslasu õhku. Aia ääres sai ta põgeniku jopest kinni, ent Oleg suutis üle aia hüpata. Kui haare hakkas lahti libisema, tulistas Kõplas teises käes olevast püstolist põgenikule paremasse õlavarde.

Ka Oleg tunnistas esialgu, et kuulis jooksu peal hoiatuslasku. Kaitsepolitseis aga rääkis hiljem, et Kõplane surus ta pikali, tulistas esimese lasu pihta ja teise õhku. Politseikomissari kaitsev vandeadvokaat Aadu Luberg seadis viimase versiooni tõsise kahtluse alla, sest tunnistajaiks olnud haiglatöötajad kuulsid vaid ühte lasku.

«Majas sees olnud inimesed kuulsid ilmselt maja vahetus läheduses toimunud hoiatuslasku,» märkis advokaat, et aiaäärne rüselus ja teine lask leidsid aset ümber nurga, sadakond meetrit eemal ega pruukinud majja kosta. «Kui olnuks nii, nagu väidab kannatanu, pidanuks arstid kuulma kahte lasku või mitte ühtegi.»

Sõltumata laskude arvust leidis prokurör Steven-Hristo Evestus, et relva kasutamine polnud õigustatud ja ületas võimupiire.

«Politseinik ei tohi kaotada humaanset ja erapooletut suhtumist,» leidis prokurör, et käeraudades ja narkojoobes põgenikku saanuks peatada ka relva kasutamata. Süüdistaja hinnangul pidanuks politseinik kasutama oma füüsilist eriettevalmistust ja hüppama üle aia. Ta lisas, et politsei oli konvoeerimisreegleid lohakalt täites tekitanud ise põgenemisvõimaluse. Iseloomustava detailina viitas prokurör asjaolule, et lähilasku hakkas Kõplas tunnistama alles pärast ümberlükkamatut ekspertiisi.

Kolleegide sõnul võib Kõplase tasemel noori jälitusametnikke Eestis kokku lugeda kahe käe sõrmedel. Ka see, et tal on võimaldatud uurimise ajal tööd jätkata, näitab usaldust.