Ent statistikaameti andmed näitavad sedagi, et meil on linnu ja valdasid, mis kaotanud selle sajandi jooksul enam kui kolmandiku oma elanikkonnast. Kuhu on need inimesed jäänud? Küsimus elu võimalikkusest Eestis tõuseb tahtmatult suule.

Vastust otsides alustan retke läbi enim kaotusi kandnud piirkondade, aga põikan sisse ka paikadesse, mis on kasvatanud oma elanikkonda enam kui sada protsenti. Otsin lahkumise põhjuseid, aga eriti ka kohtade elamisväärsuse tublisid tunnusmärke kohalike inimeste, edukate ettevõtete kaudu.

Kohtun patriootidega

Et mu lugudest saaks lugeda võimalikult erinevate inimeste arvamusi, palun nüüd lugejate abi. Mu esimeseks peatuspaigaks teisipäeval, 3. juulil saab Järvamaa, maakond, mis kaotanud viiendiku elanikest, lisaks silman tähelepanelikult Kareda valda, kus kaotuse suuruseks on kolmandik rahvast.

Palun, et Eesti Päevalehe lugejad tõstaksid esile kolm põhjust, miks Järvamaal on hea elada, ja kolm põhjust, miks Järvamaal on halb elada, ning saadaksid arvamused e-posti aadressile rein.sikk@epl.ee. Samuti saan võimaluse korral hea meelega kohapeal kokku nende oma piirkonna patriootidega, kes helistavad mulle telefonile 501 2487.

Ka soovitused, kuhu külla tulla, et Eesti elamisväärsuse kohta selge pilt saada, kuluvad marjaks ära.

Tulevikus on kogu mu Eesti elu märkide otsimise sarja liikumisgraafik kättesaadav Eesti Päevalehe Facebooki leheküljel http://www.facebook.com/eestipaevaleht.