Ma töötasin Pakistanis logistikamänedžerina. Sattusin probleemidesse, mind rünnati ja pidin riigist lahkuma.

••Kes sind ründas?

Ma ei tea, aga mulle saadeti ähvardusi Talibanilt, sest töötasime NATO kasuks. Meie logistikafirma sihtkohad olid näiteks Bagrāmi õhuväebaas Afganistanis, samuti Kandahāri baas. Me aitasime NATO-t ja seepärast oli meil Talibaniga jamasid. Kõiki hoiatati, kes NATO kasuks töötasid või ameeriklasi toetasid. Nii saingi ähvarduskõnesid ja siis tuli kiri. Kui mind rünnati, pidin riigist lahkuma. Mu onu aitas mul põgenemist korraldada.

(Younesi esindava inimõiguste keskuse õiguseksperdi sõnul on Pakistanist saadetud ka dokumendid, mis kinnitavad, et ta tõepoolest töötas Karāchīs ettevõttes, mis pakkus NATO-le logistikateenuseid, ning kirjutas ka politseisse avalduse tema vastu suunatud rünnaku tõttu.)

••Millal see oli?

Ma lahkusin Pakistanist eelmise aasta novembris ja liikusin läbi mitme riigi. Ma ei suutnud sellel ajal ise midagi otsustada, nii et mu perekond ja onu langetasid sisuliselt kõik otsused minu eest. Meie sihtmärk oli Soome. Mulle anti nõu, et Soome on kõige parem, sest sealsed reeglid on pehmed ja elu on hea. Järgisin seda nõu täielikult, sest ma ei suutnud tõesti midagi ise otsustada.

••Mis riikide kaudu sa siia jõudsid?

Alguses liikusin Afganistani, siis Iraani. Sealt Türgisse, Kreekasse, Kreekast Itaaliasse, Saksamaale, Taani ja Rootsi. 12. detsembril jõudsin Eestisse ja viimane sihtpunkt oleks pidanud olema Soome. Piiril peeti mind kinni ja küsiti dokumente. Ma ütlesin oma sõbra nime ja lootsin, et mind jäetakse rahule. Sellise soovituse andis mulle enne mu ülevedaja. Olin D-terminalis kuni seitse tundi ja ootasin, et äkki lastakse mul minna. Kella kuue ajal ütlesin, et kui te ei leia mu kohta informatsiooni, siis laske mind palun vabaks ja ma lähen Rootsi tagasi. Enne ütlesin neile, et mul on viisa ja olen siin ametlikult, ja rääkisin kõiki selliseid lugusid. Nad ütlesid mulle „ei” ja teatasid, et peavad enne kindlaks tegema, kes ma olen, ja et kui mul viisat ei ole, siis saadetakse mind mu koduriiki tagasi. See tekitas minus suurt masendust.