„Toobali ja Laasi kodude ja sõiduautode läbiotsimised ilma riigikogu eelneva nõusolekuta on vastuolus põhiseadusega,” ütles Teder. „Riigikogu liikmete puutumatust on minu hinnangul põhiseadusega vastuolus oleval viisil rikutud, kuigi kehtivat menetlusseadust järgides. Riigikogu liikmete põhiseaduses sätestatud puutumatuse kaitseks saan õiguskantslerina üksnes keelduda riigikogule ettepaneku esitamisest,” selgitas Teder.

Riigi peaprokurör Norman Aas ütles, et nii prokuratuur kui ka uurijad on tegutsenud korrektselt kehtiva seaduse kohaselt, probleem on aga selles, et kehtiv kriminaalmenetluse seadustik ise võib olla vastuolus põhiseadusega.

Aas viitas, et prokuratuuril endal puudub võimalus alustada põhiseaduslikkuse järelevalve menetlust. „Õiguskantsler peaks riigikogu liikme immuniteedi küsimuse viima nüüd riigikohtusse, kelle ainupädevuses on tunnistada seadusesätteid põhiseadusvastaseks,” viitas Aas. Teder lubas riigikohtusse pöördumist erandkorras kaaluda.

Kui aga riigikohus jääb õiguskantsleriga samale seisukohale, kas siis on Toobali ja Laasi kriminaalasi kokku kukkunud? Aasa sõnul üks ühele seost siin ei ole, kuna Teder viitas oma arvamuses eelkõige läbiotsimiste põhiseadusvastasusele.