Iraagis ja Afganistanis välismissioonil viibivate sõjaväelaste palk on keskmiselt 30 000 krooni.

Kaitseministeerium reformib välismissioonidel käivate kaitseväelaste palgasüsteemi, et teha lõpp tavale, kus osa Iraagist või Afganistanist koju saabuvaid sõjamehi jääb rahalistel kaalutlustel kohe pikale puhkusele või koguni haigeks.

Ümberkorraldused peavad muutma tasustamise korra tervikuna lihtsamaks ja vältima missioonijärgseid märkimisväärseid lisakulusid. “Rahvusvahelises sõjalises operatsioonis osalevate kaadrikaitseväelaste teenistustasu on kõrge, avaldades isikustatud sotsiaalmaksu kaudu olulist mõju haigushüvitisele ja puhkusetasule, mis omakorda ajendab kaitseväelasi võtma välja kõik kunagised kasutamata puhkused ja võtma otsitud põhjusel töövõimetuslehe,” tunnistab ministeerium vastava määruse eelnõu seletuskirjas.

Lähetustasu sõltub auastmest

Iraagis ja Afganistanis teenijate palk ulatub keskmiselt 30 000 krooni kanti. Edaspidi kuulub tasustamisele vaid missioonil viibimise aeg. Määruse järgi lisandub  kaitseväelase tavalisele teenistustasule ainult üks komponent – kalendripäevapõhine välislähetustasu, mille suurus sõltub auastmest. Sõduritele ja nooremallohvitseridele on ette nähtud 560-kroonine, noorem-ohvitseridele 680-kroonine, vanemallohvitseridele 630-kroonine ning vanem- ja kõrgematele ohvitseridele 730-kroonine täi-endav päevatasu.

Muudatus aitab palgakulusid vaos hoida, sest välislähetustasu ei maksustata tulumaksuga, mistõttu ei avalda see ka mõju haigushüvitise, puhkusetasu ja pensioni arvestamisele.