Pisike, tihedalt kortermaju täis tipitud 700 elanikuga Ramsi alevik Mulgimaal on kurja kuulsusega, kirjutab Eesti Ekspress. Täpselt neli aastat tagasi panid viis kohalikku koolipoissi otse keset alevikku toime nii jõhkra kuritöö, et veel praegugi on Viljandimaal vähe inimesi, kes "seda Ramsi lugu" ei mäleta.

Kohalike elanike jube mälestus väikest kasvu, tugevate prillidega napsimees Mardi surnuks peksmisest ja metsatukka matmisest on aga asendunud segadusega, sest vägivallatsejad pääsesid sama hästi kui karistuseta.

Tänavu 7. juunil otsustas Viljandi kohus, et Mario Jaansoo (19), Reimo Tars (21), Steve Saar (18), Almer Ärm (23) ja Ivar Sarap (20) ei pea Mart Pohla peksmise ja surma põhjustamise eest vangi minema tingimusel, et nad järgmise kolme aasta jooksul uut tahtliku kuritegu ei soorita.

"Kohus on oma sõna öelnud, see asi on ammendunud. Me ei kommenteeri enam midagi," ütleb ühe noormehe ema.

Tal, nagu ilmselt ka teiste poiste emadel, on põhjust otsusega rahul olla. Neli pikka aastat uurimisasutuste ja kõigi kohtuastmete järatud dramaatiline kriminaallugu on läbi.

Veel kaks aastat tagasi otsustas Viljandi kohus noormehed selle iseäranis julma kuriteo eest aastateks vangi saata, kuid riigikohus ilmutas harvanähtavat leebust, tühistas karmi otsuse ja tulemuseks on karistus, mis näib paljude inimeste õiglustundele olematu.