Laupäeval Estonia kontserdisaalis peetud konverents „20 aastat Laari esimesest valitsusest” algas ilma Mart Laari endata. Videomeenutusega Eesti Kongressist ja tankide saabumisest Tallinnasse 20. augustil alanud üritus lõppes see-eest juba esmakordselt pärast veebruarikuist insulti avalikkuse ette tulnud Laari kõnega. Lavale tuli ja lavalt lahkus ta ratastoolis, kuid konverentsi viieminutilise lõpukõne suutis Laar juba püstijalu pidada.

Esinemisele eelnenud pressikonverentsil märkis Laar oma esimesest peaministriperioodist rääkides, et kõige uhkem on ta toona kehtestatud maksureformi üle, mis on tema sõnul ainulaadne kogu maailmas. „Isegi, kui IMF ütles toona, et „härra Laar, ärge seda reformi läbi viige”, siis mind see ei hirmutanud, vaid andis hoopis indu juurde,” sõnas Laar. „Eestis on loodud süsteem, kus kõik peavad maksma; mujal maailmas on üsna tavapärane, et mõned maksavad ja mõned mitte. Kui inimesel on ikka väga palju raha, leiab ta alati viisi, kuidas maksmisest eemale viilida.” Teise suure võiduna tõi ta esile Vene vägede väljaviimise.

Alandlikum ellusuhtumine

Laar lubas lähikuudel naasta riigikogulase igapäevatöö juurde. „Eks see sõltub kõik arstidest, eks ma püüan nende sõna kuulata ükskord elus, sest siiani pole ma väga kuulanud ning nüüd tuli tulemus kätte – enam teist korda ei taha ausalt öeldes,” sõnas ratastoolis ajakirjanike ette saabunud Laar. „Ammu oleks tegelikult olnud aeg ära minna [poliitikast] ja arstide nõuandeid varem kuulata, aga kus ma siis nüüd ikka kaon. Poliitika ei lase inimesest nii lihtsalt lahti.”

Eile kõneles Laar ka ETV saates „Puutepunkt”, kus rõhutas korduvalt, et inimesed jälgiksid oma tervist ka enne, kui tõsised probleemid käes. „See päev on mul hästi meeles selle kuni selle hetkeni, mil mind viidi kiirabisse. Insult tabas mind väga ootamatult – oli hea ja rahulik päev, mingeid pingeid ei olnud. See teebki ennetamise raskeks, sest mingeid pea- või muid valusid mul ei olnud,” rääkis Laar. Praegu on tema igapäevases rutiinis taastusraviharjutused, võimlemine ja rattal väntamine.

„Ma pole kunagi haige olnud ning alles nüüd mõistsin, et inimese elu sõltub ka teistest. Mu eluvaade on nüüd palju alandlikum. Kui saan kellelegi nõuga abiks olla, on ka hästi. Kõrged ametikohad pole nii olulised,” rääkis Laar. „Minu juhtum on teistele inimestele väike hoiatus. Samas, eks poliitiku eluviis ongi väga ebatervislik, nendest, kellega koos alustasin, on nüüdseks paljud läinud.”

Ta lubas samal ajal, et on terviseprobleemide tõttu kindlasti poliitiliselt vähem aktiivne. „Ma ei tunne kahetsust, et ma ei ole poliitilises mõttes n-ö tipus. Nüüd saan teha neid asju, mida oleksin muidu edasi lükanud, näiteks raamatute kirjutamine,” rääkis Laar saates.

Nii ongi ta on haigusest hoolimata tegelenud Eesti rahvuslikust liikumisest raamatu kirjutamisega, mis põhineb tema doktoritööl. „Enne ministriks saamist mõtlesin, et issand-issand, kuidas ma seda küll kõike jõuan, kuid nüüd ma ikka pisitasa kirjutan,” rääkis Laar. „Ma loodan, et selle aastanumbri sees hakkavad esimesed ilmuma, kuid see sõltub tihtipeale kirjastajatest ja muudest asjameestest.”