Riik ei aita

Tuleb välja, et ka riik teda selles päästmisoperatsioonis aidata ei saa. „Sõiduki välisriigist tagasi toomise kulud jäävad omaniku kanda,” tõdes Eesti politsei pressiesindaja Martin Luige, kes ei osanud ühtlasi hinnata, kui palju see inimesele maksma läheks. „Afganistani puhul on äärmiselt keeruline hinnata, kui palju selline transport võib kokku maksma minna. Eesti riigiasutused saavad inimest aidata asjaajamises – kui ta soovib oma sõidukit tagasi tuua, teeb prokuratuur vastava taotluse. Kuna Afganistaniga puudub Eestil igasugune leping, siis tuleb arvestada aga võimalusega, et nad ka vastava taotluse korral autot välja ei anna,” selgitas Luige.
Igal juhul on ka Eesti politsei jaoks esmakordne, et Eestis varastatud auto nii kaugelt üldse üles leitakse. „Politseinike üllatus oli loomulikult suur, kui juuli lõpus anti Interpolist teada, et antud sõiduk on leitud Afganistanist. See, et mõni meie poolt tagaotsitavaks kuulutatud sõiduk peetakse kinni mõnes teises riigis, on iseenesest tavapärane, samuti nagu see, et Eesti politseil õnnestub tabada mõni välisriigist varastatud. Kuid, et siit varastatud sõiduk ilmub välja nii kaugel, kui seda on Afganistan, on kahtlemata erakordne,” möönis Luige.
Politseil ei ole infot, et veel mõni Eestist varastatud auto oleks koos Svetlana sõidukiga leitud Afganistanist. Veel pole ka mingeid andmeid sellest, kes ja kuidas ta sinna viia võis.