Sõltub ekspordist

Paljuski on kahjum Bermani sõnul nii eelneva kui ka praeguse majanduskriisi tagajärg. BLRT tegevusvaldkondadest sai kõige rohkem kannatada laevaehitus. „Kogu maailmas on laevaehitustehased pidanud kokku puutuma madalate hindade ja õhukeste tellimusportfellidega, ka meie tehased pole erandiks,” selgitas ta. „Lõviosa meie toodangust ja teenustest läheb ekspordiks, eelkõige Läänemere-äärsetesse ja Skandinaavia riikidesse. Nende riikide majanduse kasvutempo aeglustumine lihtsalt ei saanud ka meie kontserni puudutamata jätta,” ütles Berman.

Grupi väikeaktsionärid pole kahjumi suurusest teadlikud. „Minu kui aktsionäri jaoks tekitavad BLRT Grupi majandustulemused, mida suuromanike kontrolli all olev juhatus välja näitab, kahtlusi ja küsimusi, mis paraku on jäänud vastuseta,” lausus ettevõtte aktsionär Mihhail Gnidin. „Üldine majanduskeskkond pole üldse nii halb, kui Fjodor Berman seda püüab näidata. Teistel Eesti suurettevõtetel läheb suhteliselt hästi – Tallink ja Kaubamaja teenivad rekordkasumeid, plusspoolele jõudis isegi Baltika.” Gnidin on silma paistnud sellega, et protestib häälekalt Bermani juhtimispõhimõtete vastu, mille järgi pole ettevõtte aktsionäridele juba aastaid dividende makstud.

Seevastu konkurent pigem nõustus Bermaniga. Väikelaevaehitusega tegelev Baltic Workboats kinnitas, et laevaehituse ja remondi äri kisub alla rahvusvahelise merekaubaveo madalseis. „Kui laevad ei sõida, siis pole neid mõtet ka remontida,” nentis ettevõtte ekspordijuht Jüri Taal. Ühtlasi ei välistanud Taal, et BLRT raskuste taga võivad olla juhtimisvead. „Töötasin kunagi laevaomaniku esindajana ja kogemus BLRT-ga kinnitas turul ringelnud jutte, et nende Tallinna tehas on väga keeruline partner, kellele meeldivad kurnavad vaidlused lepingutingimuste üle,” lausus Taal.

Hoolimata negatiivsest foonist kavatseb BLRT järgmisel aastal jätkata investeerimist 2012. aasta mahus ja kasvatada kontserni käivet 10% võrra. „Sellised plaanid põhinevad 2013. aasta lepingutel – eri valdkondades on juba sõlmitud üle 50% tehingutest,” ütles Berman. „Kahjum on ebameeldiv, kuid kindlasti ajutine. Tänu kontserni konservatiivsele finantspoliitikale saame jätkata stabiilset tegevust. Erilist tähelepanu pöörame organisatsiooni efektiivsuse ja paindlikkuse suurendamisele,” lubas ta.