“Autoritasu on siiski oluline, mis sissetulekut mul muidu nii väga on,” tõdes ta. “Mu telefoninumber ja meiliaadress on teatril olemas. Pealegi elan ma teatrile väga lähedal.”

Kirjanik ei võitle

Seni pole kirjanik oma õiguste eest võitlema hakanud. “Loodan, et näitemänguagentuur mind kaitseb. Oma energiat ei tahaks küll võitlemisele kulutada,” tunnistas ta.

Pervik lisas, et varem on Nukuteater sama ebakorrektselt käitunud tema abikaasa Eno Raua kirjutatud “Naksitrallide” lavastamisel. “Autoriõigustega on asjad teatrimaailmas imelikud,” nentis ta.

Eesti Näitemänguagentuuri tegevjuht Monika Läänesaar möönis, et info jõudis Aino Pervikuni hiljem, kui pidanuks, kuid olukord on kohe lahendust leidmas. “Mina ei oska öelda, miks kirjanik nii hilja lavastusest teada sai, sest mina ei ole ei Nukuteater ega Aino Pervik,” lausus ta. Läänesaare sõnul tuleb aeg-ajalt selliseid vastuolusid ikka ette. “Juhtub ju, et teatri repertuaar muutub,” põhjendas ta.

Nukuteatri direktor Meelis Pai avaldas juhtunu pärast kahetsust. “Kindlasti ei varja Nukuteater oma repertuaari tulevaid lavastusi meelega kellegi eest,” kinnitas ta.

Pai sõnul algas “Kunksmoori” tee lavale ebatraditsiooniliselt – lavastusrühm alustas proove selleteemalistest etüüdidest ja lõplik tekst pidi valmima proovide käigus. Hooaja alguses jätkusid proovid Barcelonast tulnud õppejõu Rene Bakeri käe all.

Lavastusrühm õppis elustama kõikvõimalikke metsamaterjale ja randa uhutud esemeid. “Nii valmis eksperimentaalne lavastus ennekõike mateeriast ja mitte niivõrd sõnast,” selgitas direktor. “Tekst valmis alles augustis ja septembri alguses jõudis see näitemänguagentuuri.”

Konkurents ei häiri

“Naksitrallidega” Pai hinnangul probleeme polnud. “”Naksitrallide” puhul olid meie meelest teatri ja Aino Perviku ning Eno Raua esindaja suhted küll väga sõbralikud,” leidis ta.

Draamateatri peanäitejuht Priit Pedajas ütles, et konkureeriv “Kunksmoori” lavastus tema teatrile probleeme ei tekita. “Niipalju kui olen kuulnud, kavandab Nukuteater väikest lavastust noorte näitlejatega. Meil aga tuleb suure saali tükk, kus peaosa mängib Ita Ever,” põhjendas ta.

Viis aastat tagasi jäi Nukuteater “Muumitrollide” lavaletoomise õiguseta. Peamiselt põrgati siis kokku kaubamärgi väga tugeva kaitsega, kuid tollal möönis teater ka enda viga – autori esindajaga ühenduse võtmine jäi liiga hiljaks.