Möödunud valimistel tuli ette aga seikasid, kus Lasnamäel käidi valimiskampaaniat tegemas seitsme kandidaadiga, kellest vaid üks rääkis vene keelt. Eesti riigikeel on eesti keel, kuid kui võõrkeelt räägib niivõrd suur protsent elanikest, kas ei peaks vähemalt piirkondades, kus enamus räägib enamus vene keelt, kandiaadid oskama suhelda selles keeles, et oma ideed ja lubadused neile selgeks teha?

Küsisime Tallinnas kandideerinud erakondadelt ja valimisliitudelt, kui mitu nende kandidaatidest oskab vene keelt.

Eesti Päevalehe küsimusele on veidi rohkem kui 24 tunniga vastanud vaid Eesti Konservatiivne Rahvaerakond, valimisliit Tallinna Rohelised ning Isamaa ja Res Publica Liit. Erakondade puhul, kes oma vastust ei saatnud, toome välja vene nimega kandidaatide arvu.*

Isamaa- ja Res Publica Liidu nimekirjas kandideeris Lasnamäel 31 inimest, kellest vene nimega on kaheksa kandidaati. Kandidaatide suure arvu tõttu ei hakanud IRL läbi helistama kõiki kandidaate, vaid kinnitas, et viis enim hääli kogunud kandidaati, Erki Nool, Juku-Kalle Raid, Tiina Toomet, Tiit Matsulevitš ja Reet Trei räägivad kõik vene keelt.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna nimekirjas kandideeris Lasnamäel 20 inimest, kes kõik räägivad erakonna kinnitusel vene keelt. Vene nimega kandidaate on nimekirjas kaks.

Valimisliidu Roheline Lasnamäe nimekirjas kandideeris seitse inimest, kes samuti räägivad kõik vene keelt. Nimekirjas oli neli vene nimega kandidaati.

Sotsiaaldemokraatliku erakonna nimekirjas kandideeris Lasnamäel 34 inimest, kellest 20 oli vene nimega.

Keskerakonna nimekirjas kandideeris Lasnamäel 70 inimest, kelles 41 on vene nimega.

Reformierakonna nimekirjas oli Lasnamäel 46 kandidaati, kellest 11-l on vene nimi.

Valimisliidu Vaba Tallinna Kodanik Lasnamäe nimekirjas oli 18 kandidaati, kellest neli on vene nimega (ja üks gruusia nimega).

Valimisliidu Rodina nimekirjas oli Lasnamäel üks kandidaat, kellel ei ole vene nimi.


* Vene nimede üle lugemisel võtsime arvesse ainult kandidaadid, kellel on nii ees- kui perekonnanimi venepärane. Kui üks või teine oli vene nimi, jätsime need arvestusest selguse mõttes välja, kuna tegemist võib olla abielludes saadud nimega või kakskeelse perega. Selle võrra on ülelugemine ebatäpne.


Head lugejad, avaldage arvamust - kas piirkondades, kus on palju venekeelseid elanikke, kandideerivad inimesed peaksid oskama vene keelt?
Kas erakondade valimisinfo peaks olemanii eesti kui ka vene keeles?