Juuni keskel avatud Saaremaa sadamas on käinud seitse kruiisilaeva ning kaks tuleb veel, kuid rohkem uudistajaid on sadamasse tulnud hoopis kuivalt maalt.

Saaremaa sadama juht Peeter Palu tõdes, et esimene suvehooaeg on sujunud vaikselt. “Üks kolmemastiline kuunar on meid üles leidnud ja praegugi istub üks lätlane oma jahiga sees, kui jahisõiduhooaeg juba läbi saamas,” lausus Palu. Läti jaht oli Küdema lahe nurgataguse sadama pooljuhuslikult üles leidnud.

Rekord on üheksa bussitäit

“Internetis on meie sadam kirjas, aga parem on siis, kui see tuleval aastal ka trükitud kaartidele jõuab,” lausus sadama hing Palu. Üksikuid jahte on suve jooksul Küdemale ikka sattunud.

Maikuust saadik iga kahe nädala tagant käinud kruiisilaeval on kõige rohkem olnud 850 reisijat ja bussitäisi, kes Mustjalasse või Kuressaarde huvireisile läksid, oli tipp-päeval kuni üheksa.

“Tuleval aastal tuleb loodetavasti juba kaks korda nii palju laevareise,” kirjeldas Palu sakslastega läbirääkimiste plaane. Rootsi–Saaremaa otseühenduse vastu ei tunne keegi huvi, kuid Turu–Saaremaa otseliinist räägitakse juba tõsisemalt.

Hoopis rohkem on huvilisi kuivalt maalt. “Kolm-neli autot seisab pidevalt sadamas,” ütles Palu. Ta arvas, et Mustjala rahvas on tänu sadamale sel suvel juba hästi teeninud, kümnekordistunud kinnisvarahindadest rääkimata. “Viimati müüdi juba ka väikeses Tagaranna külas suveniire,” iseloomustas Palu tasapisi elavnevat ümbrust.

Mereparaadil käinud ning torupillimängu saatel hooga vastu kaid põrganud kuninglikust sõjalaevast Edinburgh jäänud auk kai ääres on parandamata. Palu sõnul ootab ta pronksplaati, et see sündmust meenutava kirjaga kai külge neetida.

Tuleval reedel tuleb peamiselt eakaid Saksa turiste vedav kruiisilaev Lily Marlen kaheksandat korda ning 22. septembril on oodata selle suve viimast reisi. Sadam jääb ka pärast seda külalisi ootama. “Tuleks vaid keegi!” soovis Palu.