Näidete hulgas on ka Eerik-Niiles Kross, keda ei ole küll Interpoli poolt vahistatud, kuid kellel oli USA lennukeeld.

Interpol keeldus pärast pikka menetlemist Krossi oma "punasesse nimekirja" kandmist" ja kvalifitseeris venelaste süüdistuse poliitiliseks kättemaksuks ehk Interpoli konsitutsiooni paragrahv 3 rikkumiseks.

"Red notice" ehk punane märge või lipp, tähendab seda, et Interpoli liikmesriik on andmebaasi pannud üles teate, et konkreetne isik on kuskil riigis tagaotsitav. Lisaks nö "punastele lippudele" saavad Interpoli liikmesriigid esitada ka teisi, kergemaid, süüdistusi (nt, ingl "diffusions"), mis võivad ka arreteerimiste ja riigist välja saatmisteni viia. Seda selle pärast, et liikmesriikide politseinikud saavad kasutada Interpoli võrku või postitada teateid otse rahvuslikesse süsteemidesse.

Interpol ise väidab, et kõik reeglitega mitte vastavuses olev informatsioon eemaldatakse kõikidest süsteemidest.

Kui Interpol kustutab süüdistuse või märke süsteemis, ei tähenda see, et sihikul olnud inimene saab rahus reisida. Mõned kohalikud süsteemid võivad siiski märkeid alles hoida, kirjutab EUobserver.

Kross ütles EU Observerile, et sellest ajast saati, kui Venemaa esitas Interpolile taotluse, ei ole tal olnud võimalik saada USA viisat, et oma naisele külla minna. Ta lisas, et kui korra oled nö lennukeelu nimekirjas, siis on sealt väga keeruline ära saada. Kross ei ole küll kindel, kas USA lennukeeld on Interpoliga seotud. Kuid kui see on tõsi, tähedab see, et Venemaa saab dikteerida, kes reisib Ameerikasse, ütles Kross EU Observerile.

Kross lisas, et Venemaa sisestab rutiinselt informatsiooni Interpoli süsteemi, et "lihtsalt näha, mis juhtub. See on nagu arvutile viiruse andmine."

Kross ütles Päevalehele, et EU Observeriga rääkis ta jaanuaris ehk enne Interpoli Peadirektoraadi positiivset lahendust tema asjas. Juunis otsustas Interpol, et Krossi juhtum on poliitiline, andis juhise kustutada tema kohta andmed oma andmebaasidest ning keelas liikmesriikidel politseikoostöö tema juhtumis.

“Mis puudutab USA-d, siis tõenäoliselt satuvad isikud, keda Venemaa või muud taolised riigid Interpoli kaudu mustata proovivad automaatselt ka USA lennukeelunimekirja. Eriti kui venelased selles osas pingutusi teevad. Pärast võitu Interpolis on usutavasti ka USA silmis asjad korras. Aga kindlasti pole see viimane kord kui Venemaa proovib mulle mingit käru keerata.”

Alates juunist, kui Interpol otsuse tegi, ei ole Kross Ameerikasse lennata üritanud, kuid usub, et lennukeeluga peaks korras olema. Hetkel tal ei ole see ka plaanis, kuid hilissügisel on võimalik, et ta peab reisi ette võtma, "eks siis selgub," ütleb ta. Ja lisab: "Kui ma muidugi siis parajasti linnapea ei ole."