Kaitsejõudude peastaap on lubanud mõnedel tegevteenistuses olevatel kaitseväe ametnikel ja allohvitseridel ohvitseriks saamiseks läbida 2 korda 20 päeva kestvad kursused, mis aga on mõeldud ainult reservohvitseride koolitamiseks.

Samal ajal peavad teised tegevteenistuses olevad reamehed ja allohvitserid ohvitseriks saamisel läbima kaks aastat kestva sõjakooli.

Praegu Kaitseliidu ülemana teeniv kapten Benno Leesik sai nooremleitnandi auastme 17. veebruaril 1998. aastal 20-päevastelt reservohvitseride kursuselt. Juba sama aasta augustis ülendas president ta leitnandiks ning 1999. aasta veebruaris kapteniks, mis on Eestis teadaolevalt kiireim tõus ohvitseri karjääriredelil.

Kaitsejõudude peastaabi operatiivosakonna ülem kolonel Oskar Mark ütles, et ta ei pea sellist süsteemi õigeks, kuid lisas, et tal pole õigust kommenteerida kaitseväe juhataja ja presidendi otsuseid. "Auastmeid annab kaitseväe juhataja ettepanekul vabariigi president," lausus Mark.

Tundmatuks jääda soovinud ohvitseri sõnul ei ole reservohvitseride kursuse tase tegevteenistuses oleva ohvitseri auastme saamiseks piisav.

"20 või 30 päevaga ei tee kellestki ohvitseri," ütles kaitseväes teeniv leitnant. "Kui ajateenijate väljaõpetamiseks kulub minimaalselt kaheksa kuud, siis kuidas on võimalik mõnekümne päevaga ohvitseri koolitada? Isegi tavaline reakaitseliitlane on sõjalises osas targem kui 20 päevaga reservohvitseride kursuse lõpetanu."

Kui ohvitseripagunid tõesti nii odavad on, siis võiks leitnandi sõnul kõigile Kaitseliidu tegevliikmetele päevapealt reservkapteni auastme anda.

Eesti Päevaleht palus auastmete andmise süsteemi kommenteerida paljudel tegevteenistuses olevatel ohvitseridel, kes kõik eranditult sellest keeldusid. Nad põhjendasid keeldumist kartusega langeda praegu

USA-s õppiva kaitseväe juhataja kindralleitnant Johannes Kerdi ja kaitseväe personaliosakonna põlu alla.

Kommentaaridest keeldus ka kaitseväe juhataja kohusetäitja kolonel Märt Tiru, kes esitas ise samuti veebruaris mõningaid ohvitsere põhjendamatult vara auastmekõrgenduse saamiseks, rikkudes sellega ohvitseride teenistuskäiku reguleerivat käskkirja.

Siiamaani reguleerib ohvitseride teenistuskäiku kaitseväe juhataja kindralleitnant Johannes Kerdi 1996. aastal välja antud käskkiri, millest ta aga ise pole kinni pidanud.

Käskirja järgi tuleb näiteks nooremleitnandina teenida vähemalt kaks aastat, et saada leitnandi auaste, ning leitnandina vähemalt viis aastat, et saada kapteni auaste.

Ohvitseride teenistuskäik reguleeritakse uue kaitseväeteenistuse seadusega, kui president selle välja kuulutab, kuid samas seaduses on ka punkt, mis lubab teha erandeid. Teoreetiliselt on võimalik ja seaduslik teha auastmeta inimesest nädala ajaga kindralleitnant.

"Sõdisin selle punkti vastu, kuid poliitikud otsustasid teistmoodi," ütles seaduse väljatöötamisel osalenud kolonel Mark. "Minu seisukohta ei võetud kuulda."

Tasustamine

AUASTMETASUD:

3500 krooni – kindral, admiral

3000 – kindralleitnant, viitseadmiral

2750 – kindralmajor, kontradmiral

2250 – kolonel, mereväekapten

2000 – kolonelleitnant, kaptenleitnant

1800 – major, kaptenmajor

1600 – kapten, vanemleitnant

1400 – leitnant

1200 – nooremleitnant

1000 – lipnik, vanemveebel

900 – veebel

800 – nooremveebel

600 – vanemseersant

500 – seersant, maat

400 – nooremseersant, nooremmaat

300 – kapral, vanemmadrus

OHVITSERIDE PALGAD:

* kindralleitnant – 11 000

* kindralmajor – 9500

* kolonel 7600 – 8500

* kolonelleitnant 5700 – 6700

* major 4700 – 5200

* kapten 4000 – 4200

* leitnant 3600 – 3800

ALLOHVITSERIDE PALGAD:

* vanemveebel 3400 - 3600

* veebel 3000 – 3200

* nooremveebel 2800 – 2900

* vanemseersant 2700

* seersant 2600

REAMEESTE PALGAD:

* kapral 2 500

* reamees 2300 – 2400

* tegemist on tegevteenistuses sõjaväelaste palgaastmestikuga

Uued auastmed

Uue kaitseväeteenistuse seaduse järgi luuakse kaitseväes juurde kaks uut ohvitseri ja kaks allohvitseri auastet.

Ohvitseride auastmetele lisandub maa- ja lennuväes brigaadikindrali ning mereväes kommodoori auaste, mis on tasemelt võrdsed. Allohvitseride auastmetele lisandub kõikides väeliikides ülemveebli ja staabiveebli auaste.

Kaitsejõudude peastaabi operatiivosakonna ülema kolonel Oskar Margi sõnul pole veel teada, millised uute auastmete pagunid välja nägema hakkavad, kuid kaitsevägi töötab praegu nende kavanditega.

"Brigaadikindrali ja kommodoori auaste tekkis vajadusega ühtlustada meie auastmed NATO riikides kehtivatega," ütles Mark. "Meist ei saadud välismaal päris hästi aru ja see, et üks tasand oli vahelt puudu, tekitas palju segadust."

Margi sõnul antakse edaspidi täiskindrali auaste vaid sõjaajal loodaval kaitseväe ülemjuhataja ametikohal teenivale sõjaväelisele juhile. "Rahuajal täiskindraliks kedagi ei ülendata," ütles Mark. "Samas pole seadusel tagasiulatuvat jõudu ning juba täiskindraliks saanud endisel kaitseväe juhatajal reservkindral Aleksander Einselnil auastet ei alandata."

Allohvitseride auastmed loodi juurde seetõttu, et motiveerida allohvitsere karjääriredelil edasi pürgima. Margi sõnul hakkavad staabiveeblid ja ülemveeblid teenima staapides ja ametikohtadel, mida praegu täidavad ohvitserid. Nende palgaaste viiakse kapteni või majori palgaastmega samale tasemele.

"Ohvitseridel on vaja staapides abilisi, kes oleksid keskmise haridusega spetsialistid," ütles Mark. "Praegu tegelevad paljud staabiohvitserid asjadega, mis on nende kvalifikatsiooni tööst madalamad. Selliseid ülesandeid hakkavad edaspidi täitma staabi- ja ülemveeblid."

Uued auastmed hakkavad kehtima pärast seda, kui president on kaitseväeteenistuse seaduse välja kuulutanud.

Antti Oolo

Kaitseväe ohvitserkond

MAA- JA ÕHUVÄGI Ohvitserid: kindral, kindralleitnant, kindralmajor, brigaadikindral, kolonel, kolonelleitnant, major, kapten, leitnant, nooremleitnant, lipnik. Allohvitserid: ülemveebel, staabiveebel, vanemveebel, veebel, nooremveebel, vanemseersant, seersant, nooremseersant

MEREVÄGI Ohvitserid: admiral, viitseadmiral, kontradmiral, kommodoor, mereväekapten, kaptenleitnant, kaptenmajor, vanemleitnant, leitnant, nooremleitnant, lipnik. Allohvitserid: ülemveebel, staabiveebel

vanemveebel, veebel, nooremveebel, vanemmaat, maat, nooremmaat.