See eelnõu on loetaval kujul olemas. Kohtusime veel reedel kaubandus- ja tööstuskoja ning tööandjate keskliiduga, kes on meile eraldi pöördumise teinud majanduskuritegude ploki kohta. Nimelt teeme ettepaneku tuua majanduskuritegude puhul eraldi sisse erasektori korruptsiooni, mida praegu otseselt karistusseadustikus pole. 

Ka täna saab majandustegevuses antud või võetud altkäemaksu eest teatud tingimustel isikut vastutusele võtta, kuid seda ei ole õige lugeda klassikaliseks ametialaseks kuriteoks. Loome sellistele kuritegudele eraldi paragrahvid. Peale selle kaotame pistise mõiste üldse ära. Pole ju vahet, kas raha või hüve liigub seadusliku või ebaseadusliku teo eest. Praegu on see aga just nii sätestatud.

Uue karistusseadustiku kohaselt saadetaks vähem inimesi reaalselt vanglasse?

Jah, püüame vaadata, et kui inimest pole mõistlik kriminaalkorras karistada - väärteokaristus jääb jätkuvalt alles -, siis seda ei tehta. Ka 30-päevane arest väärteokaristusena on väga suur karistus - kuu aega vabaduseta! Tuleb ikkagi aru saada, et karistus on mõeldud selleks, et inimene mõtleks oma teo üle järele. Vabaduses olles on inimesest ka ühiskonnale rohkem kasu, ta käib ju tööl. Aga kui ta on ühiskonnale ohtlik - näiteks retsidiivne mõrvar - siis peabki olema pikemalt isoleeritud. 

Loe lähemalt, millised muudatused justiitsministeeriumil kavas on ning kui palju on tegelikult inimesi, kes on praegu arvel karistusregistris.