Mõne tema alluva sõnul minister lennundusnäitusele ei jõudnudki. “Nojah, ega ta [õhutõrjerelvi] ei näinud. Selles osas jäi see asi ära,” möönis üks kaitseministeeriumi allikas. “Küll aga oli seal Edgar Savisaar.” Allikas ei oska ka arvata, miks oli ministril tarvis varem visiidilt tagasi tulla. Küll aga on ta kuulnud seda versiooni, et ministrile tuba ei meeldinud ja sõit jäi seetõttu pooleli. Kehva hotellitoa versiooni kinnitab ka mitu teist kaitseministeeriumis töötavat inimest.

Kaitseminister Jõerüüdi enda kommentaari hotellitoa taseme ja tagasituleku põhjuste kohta kahe päeva jooksul saada ei õnnestunud. Kaitseministeeriumi ametliku poole esindajad tõdesid küll ministri kavandatust varasemat tagasitulekut, kuid ei kinnitanud otseselt, kas minister lennundusnäitusel käis või mitte.

“Minister võib alati varem tagasi tulla, kui selleks on vajadus või ta saab oma kohtumised varem ära tehtud,” põhjendab sõidu poolelijätmist avalike suhete nõunik Kukk. Detailsemat seletust ministeeriumilt ei tulnud korduvatest pärimistest hoolimata.

Põhjus jääbki selgusetuks

Minister lahkus Pariisist päev varem kui ülejäänud delegatsioon. Mingit pakilist parteilist hädaolukorda, mis sundinuks kaitseministri visiiti katkestama, reformierakondlased eelmisest nädalast ei tea. Ka ei osanud kaitseministeeriumi avalike suhete osakond vaatamata korduvatele küsimustele öelda, mis võis olla see ministeeriumi tööalane ülesanne, mis minister Jõerüüdi reisi pooleli jätma sundis.

Mida kaitseminister üldse Pariisis korda saatis, milliste firmadega õhutõrjerelvade teemat arutas ja kellega kohtus, need küsimused jättis kaitseministeerium vastamata, sest tegu on ametkondliku teabega. Kaitseministrit saatis teadaolevatel andmetel Pariisi lennundusnäitusel 5–6 inimest.

Minister peatus kolmetärni hotellis

•• Senistel andmetel peatus majutustingimuste vastu perutama hakanud kaitseminister Jaak Jõerüüt Pariisi hotellis Rochambeau Copatel.

•• Tegemist on kolmetärni hotelliga, mis ministrite ja diplomaatide taset arvestades on väga madal. Pealegi tähendab kolm tärni Prantsusmaal enamasti märgatavalt kehvemat kvaliteeti kui Eestis. Hinnad on hotellis aga soolased. Poolesaja toaga hotellis tuleb ühekohalise toa eest maksta isegi 145 eurot ehk ligi 2300 krooni.

•• Tõsi küll, Eesti Päevaleht küsis hinnapakkumist vaid mõnepäevase etteteatamisega. Hotellist öeldi, et hommikusöögi eest tuleb maksta veel eraldi 12 eurot ehk ligi 180 krooni.

•• Samas on Eesti ametnikele välislähetusteks ette nähtud piirsumma 1700 krooni ja selle raha eest on näiteks Pariisis ja Londonis diplomaatidele midagi seisusekohast üsna raske leida. Jõerüüdi majutust korraldas kaitseministeerium. P.S.