Kolmandat aastat Lääne-Viru maavanemana tegutsev Einar Vallbaum on veendunud, et tal jätkub tahet ja energiat kogu Virumaal tegutsemiseks. „Täna on maavanem eelkõige maakonna müügimees ja laialt vaadates on Virumaad nii välisinvestoritele kui muudele huvilistele märksa hõlpsam turustada, kui ei pea lõpmatuseni selgitama, miks meil on Ida- ja miks Lääne-Virumaa,” on Vallbaumi arusaam. Lisaks on ta väsinud Lääne-Virumaa kirjade Läänemaale sattumisest ja selgitamast välismaalastele, et Lääne-Virumaa ei asu sugugi Lääne-Eestis.

Vallbaumi teada pole ka kusagil seaduses kirjas, et üks ja sama inimene ei tohiks olla kahe maavanema koha peal. Peamiseks oma võimalikus Viru maavanema töös peab ta Ida-Eesti terviklikku arendamist ja tutvustamist. Laiemas plaanis peab ta võimalikuks ka näiteks Saarte maavanema koha loomist Hiiu ja Saaremaa eraldi toimetamise asemel. Või siis Lõuna-Eesti ühise juhi alla ühendamist.

Lahkuja toetab

Ida-Virumaal ametist lahkuv Riho Breivel on Vallbaumi ideega kursis ja ei pea seda utoopiliseks. „Kunagi, kui nii Võru-, Põlva- kui Valgamaal puudus maavanem, tegin ettepaneku, et pange neile kolmele kohale üks mees, kes suudab luua ratsionaalse süsteemi,” meenutas Breivel. „Ütlen Einarile tere tulemast Jõhvi!”

Ka Lääne-Viru endine maavanem ja Ida-Virumaal Eesti Põlevkivi juhtinud riigikogulane Lembit Kaljuvee peab Vallbaumi ideed teostatavaks. „Kui kunagi said maakonnad nimetatud Ida- ja Lääne-Viruks, siis tagamõte oli ju ikkagi ühinemine. Nüüd saaks Vallbaum, kellel energiat jätkub, sellega algust teha. See, kust jookseb piir Ida ja Lääne vahel, on aga pigem meie isetunde küsimus,” rääkis Kaljuvee. Ta rõhutas, et kahele Virumaale ühe maavanema panemine on võimalus, kus kaotada pole midagi, küll aga võita.

Tartu ülikooli Narva kolledži rektor Katri Raik sai mõne aja eest ettepaneku Ida-Virumaal maavanemaks hakata, aga ta eelistab kolledžit juhtida. „Samas võib hea mõte Ida- ja Lääne-Viru maavanema koha ühendamisest viia piirkonda arengus edasi,” leidis ta.

Kuna võimupoliitikud on maavanemate kohad omavahel ära jaganud, siis kuulub Ida-Virumaa koht IRL-ile. „Ma Vallbaumi erakondlikus kuuluvuses küll probleemi ei näe,” ütles Lääne-Viru endine maavanem, riigikogu õiguskomisjoni juht Marko Pomerants. Tema arvates võiks tänase olukorra baasil tõesti üle vaadata ja läbi arutada ka teiste maavanemate haldusalad. Sama mõtet pooldab Ida-Virumaa omavalitsusliidu juht Veikko Luhalaid. „Võib-olla vajaksime maavanemate asemel tõesti pigem regioonide kubernere,” mainis ta.MinisterKahtlev Kiisler

Regionaalminister Siim Valmar Kiisler naeris kõva häälega Vallbaumi ettepanekust kuuldes. Ta lisas, et pidas seda senini vaid omavaheliseks heaks naljaks, mitte tõsiseks mõtteks.

Maavanemate kandidaatide leidja ja esitaja Kiisler ütles Vallbaumi arvamust kommenteerides, et tema küll ei saa teha ettepanekut Lääne-Viru maavanem ka Ida-Viru maavanemaks nimetada. „Selline ettepanek peab ikka tulema altpoolt, mitte minult,” teatas regionaalminister. Ühtlasi ei välistanud ta nii-öelda rahva poolt tuleva ettepaneku arutamist.