Kultuuriminister Laine Jänes õnnitles hiie sõbra aunime pälvinuid ning rõhutas, et meie vaimne pärand on olulisel määral seotud looduslike pühapaikadega. Jänes kirjeldas hiljutist jõuduandvat käiku Paluküla Hiiemäele ning ütles: "Mitte ainult mina, vaid paljud eesti inimesed on alateadlikult jätkuvalt maausku, isegi kui nad seda igapäevaselt ei mõtle või endale ei tunnista, sest see on meil juba veres – saada jõudu loodusest."

2001. aastast alates on Arvi Sepp, Lembi Välli ja Toivo Sepp tegutsenud ühiskondlikus korras tublilt ja eeskujuväärivalt Rapla kihelkonna Paluküla hiiemäe ja ühtlasi kogu pärimusesõbraliku rahva heaks, teatas Maavalla Koda. "Selleks, et kaitsta hiit arutu puhkekeskuse ehituse eest, kulutasid hiie sõbrad tuhandeid tunde asjaajamistele, uuringutele, selgitamistele," seisab Maavalla Koja teates. "Nad kulutasid oma sääste ja hoidsid kokku igapäevastelt kulutustelt; pühendasid oma vaimujõu selleks, et Paluküla hiiemägi jääks meie ja meie järeltulijate jaoks pühapaigana alles."

Auhinnaks tubli sõja- ja tööriist kirves

Hiie sõbrad vöötati auavaldusena rahvariidevöödega ning neile anti üle hiie sõbra kirves. Kirves väärikas töö- ja sõjariist, lisaks kasutatakse kirvest mitmetes vanades usukommetes. Siseministeeriumi poolt anti Hiie sõpradele üle meenetaldrikud, raamatud ja sümboolne vihmavari, mille Arvi Sepp oma pea kohal avas.

"Kusagil mujal õhtumaises Euroopas pole looduslikud pühapaigad ja nendega seotud tavad jõudnud kaasaega nii arvukalt ja elavalt kui Maavallas [Eestis – toim]," ütles Maavalla Koja vanem Ahto Kaasik oma sõnavõtus. "Väga paljud kõlbelised, väärikad ja julged inimesed on neid paiku läbi raskete sajandite hoidnud ja kaitsnud." Näiteks 1642. aastal tõusid Urvaste kihelkonna võrukesed üles, et kaitsta püha jõge. "Nende vastu saadeti sõdurid," ütles Kaasik.

Seto lauluema ja ülemtsootska Õie Sarv pühendas Hiie sõpradele oma vanaemalt õpitud laulu. Muusikapalu esitas ja regilaulu laulis Metsatöllu torupillimängijana tuntud Lauri Õunapuu koos sõpradega rahvalaulupundist Harju Mehed.

Hiie sõbra aunime eesmärk on tunnustada pühapaikade hoidmisel tublilt tegutsenud inimesi või asutusi ja edendada eeskuju kaudu ühiskonnas põliseid ja pärandisõbralikke väärtushinnanguid ja eluviisi.

Hiie sõbra valisid Maavalla Koda, Tartu Ülikool, Eesti Kirjandusmuuseum, Hiite Maja SA, kultuuriministeerium ja siseministeerium.