Haigekassa nõukogu esimees ja sotsiaalminister Hanno Pevkur selgitas eile Vikerraadios, et kehtiva seaduse kohaselt esitab konkursi komisjon nõukogule nimetamiseks vaid ühe kandidaadi, kelleks oli eile Hannes Danilov, ja seega said nõukogu liikmed olla vaid tema poolt või vastu. Vajalikku 2/3 häälteenamust Danilov ei saanud, sest kogus kümne poolthääle asemel kaheksa.

„Nüüd on konkursi komisjonil nädal aega otsustada, kas esitatakse uus kandidaat või peab nõukogu välja kuulutama uue konkursi,” lausus Pevkur. Haigekassa nõukogu koguneb järgmine kord 27. augustil.

Punnseis püsib

SA Elva Haigla nõukogu esimees, ortopeed Peeter Laasik, kes oli 2005–2007 sotsiaalministeeriumi abiminister, tõi esile, et otsustamise kohal lasuvast poliitilisest survest annab selget tunnistust see, et reglementi muudeti, nii et haigekassa juhil ei pea enam olema suure organisatsiooni juhtimise kogemust ega põhjalikke teadmisi tervishoiusüsteemist.

Juunis luhtunud valimiskatsel, pärast mida reegleid muudeti, kandideerisid Danilov ja Ross kahekesi ja häälte seisuks jäi 8 : 7 Danilovi kasuks. Pärast seda esitas oma avalduse konkursile ka Narva aselinnapea Aleksander Ljudvig.

Enda sõnul oli Laasik arvanud, et seekord astuvad nõukogu ette Ross ja Ljudvig, kelle seast oleks olnud nõukogul lihtne otsustada finantsvaldkonnas tugeva Rossi kasuks.

„Tundub, et valitsevad poliitilised jõud tahtsid kindlasti võimule Rossi, sest haigekassa rahaga on viimase aasta jooksul Eesti riigi eelarvet hoolikalt tasakaalustatud ning Rossi ametisse saades see tegevus ilmselt jätkuks,” kommenteeris Laasik. „Danilovi ainsa kandidaadina nõukogu ette viimine oli mõttetu, sest oli teada, et ilmselt pole nõukogu arvamus temast vahepeal oluliselt muutunud ja rõhuvat häälteenamust ta ka seekord ei saavuta.”

Laasiku enda soosing kuulub Danilovile, kes on tema väitel majandussurutise ajal haigekassa juhtimisega väga hästi toime tulnud. Danilovi ametisse jäämist toetab ka Eesti haiglate liit. „Eesti oli eelmisel aastal kolmandat korda viie viimase aasta jooksul kõige kuluefektiivsema tervishoiusüsteemiga riik Euroopa 27 riigi seas,” märkis Laasik. „Haigekassal on selles suur osa.”