Reelika arvab, et viga sai tehtud sellega, et maja müüs mitu maaklerit ja nad ei sõlminud kohe ühe maakleriga esinduslepingut. „Lootsime, et ehk mõni tuttav ostab ära. Tahtsime endale jätta võimaluse, et saaksime ka ise oma maja müüa,” selgitab ta. Nüüd aga näeb ta asja teist poolt: maakleritel pole olnud nii suurt huvi nende maja müügiga tegeleda. Järgmiseks plaanib Reelika maakleriga esinduslepingu sõlmida ja muuta veidi müügistrateegiat.

Ostjate turg

Rime Kinnisvara elamispindade osakonna juhataja Siiri Maask tõdeb, et eramuturg kiratseb ja et praegu on tegu selgelt ostjate turuga. „Majasid vaadatakse harva. Tehinguni jõudsid detsembris Tallinna linnas kaks protsenti objektidest. Viimsis, Rae ja Harku vallas jäi see nelja kuni kuue protsendi vahele,” selgitab ta. „Inimeste majanduskäitumises on riskijulgust vähem.”

Ostjad kaaluvad hoolikalt nii oma kulutusi, ostetava pinna kvaliteeti kui ka tulevasi ülalpidamiskulusid. Majadele, kus eluruumide pind on üle 300 m², on ostja leidmine väga pikaajaline protsess, tõdeb Maask. „Täna soetatakse pigem korter, mida on kergem müüa kui maja, sest korter on likviidsem ja sellega ei kaasne nii suuri ülalpidamiskulusid.”