Sel nädalal arutati Venemaa teaduste akadeemia etnoloogia ja antropoloogia instituudi juhi asetäitja professor Zorini sõnul asja setu rahva esindajatega.

Eksperthinnangut küsis instituudilt oma kirjaga Petserimaa setu etnokultuurilise ühenduse esimees Helju Majak.

"Me toetasime Pihkva oblasti administratsiooni ja kuberneri taotlust, et sellele etnilisele grupile omistataks väikesearvulise põlisrahva staatus," ütles Zorin, kes lisas, et selline järeldus antakse ka Venemaa regionaalarengu ministeeriumile, kirjutas Pihkva Pravda.

Vastava otsuse peaks tegema küll Venemaa valitsus. Praegu on väikesearvulise põlisrahva staatus antud 45 rahvusele ning hulgale Dagestani rahvastele. Nendele rahvastele on garanteeritud seadusega mõned eriõigused.

"Staatus annab väikesele rahvale kaitse riigi tasandil. Eelkõige on see juriidiline kaitse. Peale selle tagab sellesse kategooriasse kuulumine kõigi võimu tasandite – kohalike omavalitsuse organitest föderaalse võimuni välja – tähelepanu rahva kultuuri säilimisele ja arengule," selgitas Zorin.

Petserimaal elab 300 setut

1903. aasta rahvaloenduse alusel oli setusid 22 000, praegu elab Pihkva oblastis ligikaudu 300 setut, kirjutas Pihkva Pravda (ilmselt tuginevad need andmed Venemaa viimasele rahvaloendusele, kus setud võeti rahvusena arvale).Setude koguarvu teada ei ole, sest Eesti poolel piiri ei antud viimasel rahvaloendusel setudele võimalust öelda, et nad setud on.

"Tuud tiid õnnõ Vanajummal," kommenteeris setude arvukust ka Setomaa ülemtsootska Sarvõ Õiõ (passinimega Õie Sarv) augustis valimisjärgses intervjuus Eesti Päevaleht Online'ile. "Lugõmalda, olõ-i olõmah," kommenteeris ta setu rahva staatust Eestis. "Jal vaba rahvas. Kõõ vaba rahvas."

Vadjalased, vepslased, eskimod ja tšuktšid

Väikeseks ja põliseks tunnustatud rahvastest 40 elavad põliselt Venemaa põhjaaladel või Kaug-Idas. Suur osa neist on traditsiooniliselt oma elatuse saanud põhjapõdrakasvatusest. Ebaviisakate anekdootide kaudu tuttavad tšuktšid ja jäätisenime järgi tuntud eskimod võiksid olla neist tuttavamad.

Mitmed ülejäänud rahvastest võivad olla eestlastele tuttavad suureformaadilise valge muinasjuturaamatute sarja "Saja rahva lood" vahendusel: seal on ilmunud näiteks mansi ja itelmeeni muinasjuttude raamatud.

Soomeugrilastest kuuluvad sellesse nimekirja praegu juba Ingerimaal elavad vadjalased ja isurid. Sama staatuse on saanud vepslased, kelle asuala jääb osalt Karjala vabariiki ja osalt Leningradi oblastisse.

Metsavööndi soomeugrilastest on Venemaa valitsus peaminister Vladimir Putini allkirjaga kinnitatud nimekirja arvanud besermanid (see on islamiusku rahvas, kes räägib põhjaudmurdi keelt ega taha ennast udmurtideks nimetada). Samast kandist on tatarlaste hõim nimega nagaibakid.

Ootuspäraselt on väikesteks põlisrahvasteks tunnistatud saamlased (vanema nimega: laplased), handid, mansid ja hulk samojeedi rahvaid, kellest on kõige suurem ja elujõulisem neenetsi rahvas (nende arv on Venemaal kahe rahvaloenduse vahel kasvanud).

Venemaa väikesearvuliste põlisrahvaste nimekiri

Venemaa väikesearvulised põlisrahvad on rahvad, mida tunnistab sellisena Venemaa Föderatsioon oma valitsuse otsusega. Neile laieneb föderaalne seadus "Venemaa Föderatsiooni väikesearvuliste põlisrahvaste õiguste garantiidest". Lisaks on samad õigused antud Põhja-Kaukaasias elavatele Dagestani väikerahvasele, kelle nimekirja on kinnitanud oma otsusega Dagestani vabariigi riiginõukogu.

Nimekirja kuuluvad järgmised rahvad (sulgudes on tähistatud iga rahva asuala Venemaa Föderatsiooni subjektide kaupa, rühmadeks lõi lahku EPLO):

soomeugrilased

* vadjalased (Leningradi oblast)
* vepslased (Karjala vabariik, Leningradi oblast)
* isurid (Leningradi oblast)
* besermanid (Udmurdi vabariik)
* handid (Handi-Mansi autonoomne ringkond, Jamali Neenetsi autonoomne ringkond, mõned Tjumeni oblasti rajoonid, Tomski oblast, Komi vabariik)
* mansid (Handi-Mansi autonoomne ringkond, mõned Tjumeni oblasti rajoonid, Sverdlovski oblast, Komi vabariik)
* saamlased (Murmanski oblast)

samojeedid
* eenetsid (Krasnojarski krai)
* neenetsid (Jamali-Neenetsi autonoomne ringkond, Neenetsi autonoomne ringkond, mõned Arhangelski oblasti rajoonid, Krasnojarski krai, Handi-Mansi autonoomne ringkond, Komi vabariik)
* nganassaanid (Krasnojarski krai)
* sölkupid (Jamali Neenetsi autonoomne ringkond, mõned Tjumeni oblasti rajoonid, Tomski oblast, Krasnojarski krai)

tatari rahvad

* nagaibakid (Tšeljabinski oblast)

Kaukaasia rahvad

* abasiinid (Karatšai-Tšerkessi Vabariik)

muud põhjarahvad ja Kaug-Ida väikerahvad

* aleuudid (Kamtšatka krai)
* aljutortsid (Kamtšatka krai; ´алюторцы´ võib tähendada ka korjakke)
* dolgaanid (Krasnojarski krai, Magadani oblast)
* eskimod (Tšuktši autonoomne ringkond)
* eveenid (Sahha vabariik (Jakuutia), Habarovski krai, Magadani oblast, Tšuktši autonoomne ringkond, Kamtšatka krai)
* evengid (Sahha vabariik (Jakuutia), Krasnojarski krai, Habarovski krai, Amuuri oblast, Sahhalini oblast, Burjaatia vabariik, Irkutski oblast, Baikali krai, Tomski oblast, Tjumeni oblast)
* itelmeenid (Kamtšatka krai, Magadani oblast)
* jukagiirid (Sahha vabariik (Jakuutia), Magadani oblast)
* kamtšadalid (Kamtšatka krai)
* kerekid (Tšuktši autonoomne ringkond)
* ketid (Krasnojarski krai)
* korjakid (Kamtšatka krai, Tšukotka autonoomne ringkond, Magadani oblast)
* kumandiinid (Altai krai, Altai vabariik, Kemerovo oblast)
* nanaid (Habarovski oblast, Primorje krai, Sahhalini oblast)
* negidalid (Habarovski krai)
* nivhid (Habarovski krai, Sahhalini oblast)
* orokid (Sahhalini oblast)
* orotšid (Habarovski oblast)
* soioodid (Burjaatia vabariik)
* šapsugid (Krasnodari krai)
* šorid (Kemerovo oblast, Hakassia vabariik, Altai vabariik)
* tazid (Primorje krai)
* telengiidid (Altai vabariik)
* teleuudid (Kemerovo oblast)
* tofalarid (Irkutski oblast)
* tubalarid (Altai vabariik)
* Toždini tõvalased (Tõva vabariik)
* tšelkanid (Altai vabariik)
* tšuvantsid (Tšuktši autonoomne ringkond, Magadani oblast; üks jukagiiride rühm)
* tšuktšid (Tšuktši autonoomne ringkond, Kamtšatka krai)
* tšulõmid (Tomski oblast, Krasnojarski krai)
* udegeed (Primorje krai, Habarovski krai)
* ultšid (Habarovski krai)

Allikas: Venemaa valitsuse otsus