Tartu abilinnapea Jüri Sasi ütles raadiole Sun FM, et on olemas Irdi omakäeline seletuskiri, milles ta tunnistas, et osales 1941. aastal tegutsenud hävituspataljonis, mis on hiljem tunnistatud kuritegelikuks organisatsiooniks. Sasi jutu järgi pole kaitsepolitsei küll tõestanud, et Irdi käed oleks otseselt verega määritud ja küüditamisest võttis Ird osa mitte korraldajana, küll aga läbiviijana.

Eesti Ekspress kirjutas juba 2006. aastal et kurikuulsaks on saanud Irdi ütlus küüditamisjärgsel hommikul juunis 1941. "Ta kurtis oma kolleegidele Vanemuises, et on väsinud, sest pidi terve öö "sõnnikut vedama". Sõnnik olid need õnnetud inimesed, kes 14. juuni ööl Irdi kaasosalusel Venemaale küüditati," kirjutas toona Eesti Ekspress.

Sasi hinnangul oleks taolise minevikuga mehele Tartu linna mälestusmärgi püstitamine ülim häbematus. Sasi lisas, et ei poolda ka Irdi 100. sünniaastapäeva puhul mingite suurte ürituste korraldamist märkides, et kui teater Vanemuine või mõni muu organisatsioon peaks tahtma Irdi juubeli puhul midagi korraldada, siis Tartu linnavalitsus seda rahaliselt toetama ei peaks.

Mullu septembri algul otsustas Jüri Sasi juhitav Tartu monumendikomisjon, et järgmisel seitsmel aastal kerkib Vanemuise juurde lisaks praegusele Karl Menningu kujule Kaarel Irdi, Ida Urbeli ja Mati Undi skulptuur. Sasi ütles tookord Postimehele, et need on eesti kultuuri suurkujud, kes on andnud olulise panuse Vanemuise teatri kestmisele ning arenemisele. Irdi kuju pidanuks valmima 2009. aastal tema sajanda sünniaastapäeva tähistamiseks. 

Represseeritute ühingu Memento juht Enn Tarto avaldas Irdi monumendi püstitamisele kategoorilist vastuseisu.