Kui mure on, eks sellel on siis ka mingid põhjendused. Aga meie rehkendused on küll näidanud, et pigem on seda raha sutsukese varuga, kui et puudu peaks jääma.

Mis on tõepoolest keerulisem vastata, on see, kuidas raha jõuab igasse konkreetsesse kooli, sest seda ei saa ministeerium kuidagi mõjutada, seda mõjutab KOV. Kuna siin on vastutajaid palju, siis igaüks püüab leida endale kõige mugavama positsiooni ja lükata probleemid endast eemale. See on tekitanud ebakindlust ja on üks suuremaid probleeme KOV-de koolide rahastamisel: ei ole selge, kes mille eest vastutab, kes saab mida tagada ja kes mida tagada ei saa.

Paraku ei ole ministril võimalik igale konkreetsele õpetajale lubada palka, mida paljud tõenäoliselt sooviksid.

Rääkisin koolijuhiga, kes kinnitas, et paljudele on jäänud mulje, justkui kõigi palgad kasvavad 11 protsendi võrra. Ta ütles, et need arvud, mis on vallaeelarves ja juhtidega läbi räägitud, näitavad, et tema koolis palgad ei kasva, välja arvatud nende palgad, kes tõesti said paar eurot alla uue 715-eurose miinimumi. Kui ministeerium toonitab õpetajate palgakasvu, siis tema seda ei näe. Mida teil on selle koolijuhi mure kohta öelda?

Nagu ma korra juba ütlesin: iga konkreetse õpetaja palga osas peab läbi rääkima ikka omaenda tööandjaga, siin minister kuidagi kommenteerida ei saa. Millest oleme rääkinud ja milles ma üsna kindel olen – ehkki riigieelarve pole veel praegugi vastu võetud ja mõned õpetajate palga eest võitlejad võitlevad pigem selle riigieelarve vastu –, on see, et selles eelarves on munitsipaalkoolide õpetajatele 11 protsenti ja ka natuke peale koma rohkem raha.

Nüüd tuleb see raha kõikide KOV-de ja sealt edasi kõikide koolide vahel ära jagada. Esimese otsuse teeb vabariigi valitsus oma määrusega ja siin on ju ka olukorrad erinevad. Mõnes KOV-s on õpilaste arv mitukümmend protsenti vähenenud, ilmselt saavad nad siis ka vähem raha ja nad peavad koolivõrku koomale tõmbama. Nendes KOV-des, kus laste arv on kasvanud, kasvab palgafond rohkem kui 11 protsenti.

Nii et suured arvud on paigas, aga iga konkreetse küsimuse osas tuleb pöörduda konkreetse vastutaja poole.