Aastatel 1945–1999 emigreerus Soomest Rootsi 535 000 inimest.

Jouni Korkiasaari ja Ismo Söderling kirjutavad Soome migratsiooniinstituudi ülevaates, et väljarände põhjuseks oli majanduse kiire industrialiseerimine ja suur tööpuudus Soomes.

1980. aastateks oli Soome jõukuse tase Rootsi omale lähemale jõudnud ja naasvate soomlaste arv hakkas ületama lahkuvate soomlaste arvu. Praegu elab Rootsis170 000 Soomes sündinud soomlast, koos väljarändajate teise põlvkonnaga aga üle 400 000 soomlase. Samuti on Korkiasaari välja arvutanud, et ilma väljarändeta võinuks Soome rahvaarv praeguse viie miljoni asemel olla kuus-seitse miljonit.

Soomlaste suurima Rootsi rändamise laine ajal oli ostujõudu arvestav SKT elaniku kohta Rootsis umbes kolmandiku võrra suurem kui Soomes. 1980. aastateks, kui rände suund pöördus, oli vahe kahanenud 10–12 protsendini.

Eesti omast oli Soome SKT elaniku kohta möödunud aastal OECD arvestuste järgi 1,8 korda suurem. Eeldusel, et eestlased käituvad samuti nagu soomlased – ei hakka massiliselt tagasi pöörduma enne, kui elatustasemete vahe on kahanenud umbes kümne protsendini –, jääb Eesti väljarändemaaks veel aastakümneteks. Nagu ütleb Kaarma vanasõna: kala otsib, kus sügavam, inimene, kus parem.