„Selleks määratleb iga liikmesriik kaitsetute tarbijate mõiste, mis võib viidata energiavaesusele ning muu hulgas keelule selliste tarbijate elektrienergia võrgust väljalülitamise kohta kriitilistel aegadel.”
Samuti ütleb direktiiv, et liikmesriikide kohustus on töötada välja kavad, et inimestele, kellel on sotsiaalprobleeme, oleks tagatud elektri tarbimise võimalus.

Eesti eirab kohustusi

„Liikmesriigid võtavad kohaseid meetmeid, näiteks riiklikud energiakavad ja soodustused sotsiaalkindlustussüsteemis, et tagada vajalik elektritarne kaitsetutele klientidele või toetus energiatõhususe parandamise eesmärgil, et lahendada tuvastatud energiavaesuse küsimused, sealhulgas vaesuse laiemas kontekstis,” ütleb direktiiv selgesõnaliselt tarbijate kaitse kohta.

Praegu riigikogu menetluses olevas elektrituruseaduses tehakse ettepanek esimene säte piiratud ulatuses üle võtta.

Samas on mööda mindud liikmesriikide kohustusest kaitsetuid tarbijaid paremini kaitsta, sealhulgas energiavaesust vähendada.

Samuti pole eelnõus direktiivist üle võetud regulaatori (konkurentsiamet) kohustust olla tarbija kaitsmisel proaktiivne ja aidata koos teiste asjaomaste asutustega tagada, et tarbijakaitsemeetmed oleksid tulemuslikud ja jõustatud.