Halvasti töödeldud või pestud toiduained suurendavad parasiitidesse nakatumise ohtu. Sama võib juhtuda, kui toitu valmistatakse mustade kätega.

Nakatutakse peamiselt suu kaudu. Parasiite, kes võivad elutseda inimorganismis, on teada rohkem kui kakssada liiki. Organismis võib korraga pesitseda üksainus parasiidiliik, kuid neid võib seal olla ka kuni tuhat.

Nakatunud inimesel võivad tekkida närvisüsteemi häired - ta võib erutuda tühisegi põhjuse peale. Samuti võib parasiit tekitada allergiat nii veres kui ka nahal.

Sooleparasiidid häirivad väikelaste und ja kaotavad mängulusti. Täiskasvanud võivad ilma jääda töövõimest.

üsna sageli kimbutab inimesi solkmetõbi. Solkmed saadakse pesemata käte, puu- ja juurvilja kaudu. Haigus inimeselt inimesele ei levi. Solkmed võivad põhjustada kõhuvalu ja iiveldust, lastel võib tekkida valu naba piirkonnas.

Kui lapsevanem märkab lapsel neid sümptome, tuleb pöörduda jaoskonnaarsti poole. Rooja analüüs selgitab, kas on tegemist parasiidiga ning missugune sooleussiliik vaevusi põhjustab. Arst määrab vajaliku ravi.

Solgetõbi hakkab arenema hetkest, kui inimene neelab alla valminud solkmemuna. Kahe-kolme päeva pärast tungib vastne läbi sooleseina maksa ja kopsu. Selle tagajärjel võivad väikesed lapsed haigestuda kopsupõletikku või bronhiiti.

Köha ja rögaga neelatakse vastseid korduvalt sooletrakti, kus neist arenevad üha uued täiskasvanud solkmed. Uss saab täisealiseks 75 päevaga. Enne selle aja möödumist pole võimalik haigust diagnoosida, sest inimese roojas ussimune ei ole.

Emased kui ka isased solkmed võivad kasvada 20-40 sentimeetri pikkuseks. Et inimorganismis saaksid neile kasvada järglased, peab sinna olema sattunud mõlemat sugu isendeid. Emauss muneb kuni 200 000 muna ööpäevas. Solkme eluiga on 9-12 kuud.

Sooletraktis arenedes toitub uss soole sisust. Kui solkmeid on organismis palju, võivad nad soole ummistada. Samuti võivad solkmed öösel läbi mao ja söögitoru ülespoole ronida ning jääda hingamisteedesse, põhjustades inimese lämbumise. Parasiidi ainevahetuse tagajärjel võivad tekkida sooles imendumishäired, millest omakorda võivad alguse saada seedetrakti häired - iiveldus, kõhulahtisus. Solkmed toituvad organismi arvelt, seetõttu võib areneda verevaesus.

Igaüks saab vältida solkmetõppe haigestumist, kui järgib hügieeninõudeid ning kasvatab neid harjumusi ka lastes. Enne marjade, puu- ja juurvilja söömist tuleb toiduained alati hoolikalt pesta.