Keskkonnaministeerium palkas eurointegratsiooni nõunikuks inimese, kelle tegevuse uurimiseks on algatatud kriminaalasi ning kes pidi usalduse kaotuse tõttu lahkuma Kuressaare linnavalitsusest. Aprilli algusest asus keskkonnaministeeriumi keskkonnapoliitika osakonda eurointegratsiooni nõunikuna tööle Illar Tenno, kelle vead Kuressaare lennujaama juhtimisel tõid käesoleva aasta alguses kaasa tema sundtaandumise nii lennujaama direktori kui ka linnavalitsuse ametniku kohalt.

Saare uurimisbüroo algatas 27. märtsil lennujaamas toime pandud kuritarvituste uurimiseks kriminaalasja.

“Üldiselt olen vähe teadlik Tenno minevikust, tema tegevusest Saaremaal ei tea ma suuremat midagi,” tunnistas välissuhtlusega tegeleva keskkonnapoliitika osakonna juhataja Allan Gromov, kelle sõnul hõlmab nõuniku töö ministeeriumi eurointegratsiooniga seonduva töö koordineerimist ning andmebaasidega tegelemist.

Gromovi sõnul sõlmiti Tennoga leping kindlate tööde tegemiseks, kuid ta pole tööl täiskohaga. “Rahaga ta tegelema ei hakka ning tal pole ka juurdepääsu raha liigutamisele,” kinnitas ta.

Saare uurimisbüroo komissar Helmut Sääsk ei soovinud uurimisega seonduvat kommenteerida, lisades vaid, et uurimise põhimaterjal on lennujaama majandustegevust kontrollinud teede- ja sideministeeriumi revisjonikomisjoni akt. “Igal juhul on tegu väga huvitava ning mahuka materjaliga,” lisas Sääsk.

Eesti Päevalehe andmeil on revisjoniaktis põhipuudusena esile toodud tollal Kuressaare lennujaama direktorina töötanud Illar Tenno liiga kallist ametiautot Audit, mille maksumus oli pisut alla poole miljoni krooni.

Möödunud aasta märtsis tellis lennujaam OY Riennolt 160 000 krooni eest ehitustöid, kuid kandis raha Illar Tenno firma AS Tenno Center arvele. Pärast vea avastamist sai Rienno raha küll kätte, kuid Tenno kuulub ka selle firma omanike hulka. Lisaks sai firma ebaseaduslikult tagasi käibemaksu.

Revisjoniakti kohaselt võttis lennujaam riigikassast ilma põhjuseta raha ning firmas puudus kontroll kütuse tarbimise üle. Oma volitusi ületades muutis Tenno aasta jooksul kolmel korral lennujaama eelarvet, ehkki selle kinnitamise õigus on ettevõtte haldusnõukogul.

Pärast nende faktide ilmsikstulekut sundis teede- ja sideministeerium Tenno lennujaama direktori ametist omal soovil lahkuma, usalduse kaotamise pärast tuli Tennol lahkuda ka Kuressaare linnavalitsusest. Mõni aeg hiljem tuli avalikuks, et AS-i Kuressaare Veevärk nõukogu liikmena oli Tenno oma majapidamise ebaseaduslikult ühendanud veevõrku ning hiilinud niimoodi kõrvale vee eest maksmisest.

Teede- ja sideministri nõuniku Toomas Petersoni sõnul avastas revisjon Illar Tenno tegevuses küll juhtimisvigu raha kasutamisel, kuid nende eksimuste põhjal ei pidanud ministeerium vajalikuks anda asjale ametlik käik kriminaalasja algatamiseks. “Revisjoniakt on, tõsi küll, pisut pinnapealne, kuid nendest materjalidest ilmneb, et riigi raha pole raisatud,” osutas Peterson. “Muidugi ei saa seda kindlalt väita enne, kui algatatud kriminaalasja uurimine on lõppenud.”