Sündimus Eestis on langenud ning juba mõne aja pärast on meil väikelapsi oluliselt vähem kui praegu. Seega pole kuigi mõistlik kulutada raha lasteaedade betoonist juurdeehituste peale: varsti oleks lasteaiakohti küll jalaga segada, kuid ei ole lapsi, keda sinna panna.

Lasteaiakohti saab pakkuda ka täiesti betoonivabalt: lahendus on moodulpindades. Skandinaavias on hulgaliselt ettevõtteid, kes pakuvad täiuslikke lasteaia-kooli-büroo-hotelli ja isegi ajutiste kodude jaoks lisavõimalusi. Mooduleid ei pea ostma, neid saab rentida.

Oletagem, et praegu on ühel lasteaial puudu 20 kohta ja hakatakse ehitama juurdeehitist. Ehitustöö võtaks vähemalt aasta. Võttes arvesse aina vähenevat sündimust, jääks juba nelja–viie aasta pärast need lasteaiakohad üle.

Kuid kujutagem nüüd ette olukorda, kus seesama lasteaed otsustab korraldada moodullasteaia rentimiseks konkursi. Juba kuu aja pärast paigaldaks konkursi võitja lasteaia õuele sobilikus koguses ruume. Nelja-viie aasta pärast, mil lasteaialapsed on kooliealiseks kasvanud, saab sellest moodulrajatisest koolimaja laiendus.

Skandinaavia moodulmajad sobivad hästi Eesti kliimasse, ajutise lahendusena on nad sama head kui püsiehitised, ent tunduvalt odavamad.

Eelmisel nädalal kohtusin Tallinna Kesklinna piirkonna lasteaedade juhatajatega. Idee rajada moodulmajadega ajutised lasteaiarühmad sai positiivse tagasiside. Lähiajal ongi Tallinna linnal plaanis sellise eksperimentaalprojektiga välja tulla.

Mihhail Korb, Tallinna Kesklinna linnaosa vanem (Keskerakond)