Maksuametile see ei meeldi. Nemad tahavad, et ma oleksin kuulekas maksumaksja ja võtavad kasutusele karistusmeetmed. Tore. Karistage. Manitsege kuulekusele. Aga tehke seda mõistlikkuse piirides.

Ma ei ole nõus sellega, et Maksu- ja Tolliamet mind võlglaseks nimetab, kuna maksin eelmisel aastal maamaksu mõned päevad tähtajast hiljem. Ma ei teinud seda meelega ja Maksuameti narritamiseks, ma ei teinud seda pahatahtlikkusest, lohakusest või õelusest. Maksin siis kui raha oli.

Oleksin maksmata jätnud tõesti pikemat aega, võtaksin ka võlglase nimetuse nurisemata vastu ja kannaksin karistust, aga niimoodi väikest hilinemist päris võlglusega samasse patta panna… Ma tunnen, et see on alatu.

Ühe vitsaga

Maksu- ja Tolliameti teeninduskorralduse osakonna juhtivspetsialist Hannes Udde kirjutas Eesti Päevalehe saadetud pärimistele sellel teemal vastuseks nii: „Esmalt see, et Maksu- ja Tolliamet kohtleb kõiki maksumaksjaid võrdselt, olgu tegu ühe või kuuepäevase maamaksu tasumise hilinemisega. Erandeid teha ei saa.“ Ja lisab, et niisuguse kohtlemisega soovivad nad maksumaksjaid kuulekamaks kasvatada.

Võtaks nüüd ikka seda karistamise ja ühe vitsaga kuulekusele manitsemise hoogu maha! Selleks on olemas trahvid ja hoiatused, mis peaksid rakendamise puhul kuritöö raskusastet arvesse võtma. Iga väikese eksimuse eest ei kotita.

Võtame paar näidet: Mul on sõber, kelle Maksuamet tembeldaks võlglaseks, sest leiti, et ta on alates 1996. aastast maamaksu võlgu 32 senti. Inimene ise ei teadnudki oma võlgnevusest midagi, mitu aastat. See 32 sendi võlgnevus ilmus Maksuametisse sellel aastal, mil otsustati „võlglaste“ kuulekust kasvatama hakata. Üht teist tuttavat ahistati selle pärast nagu ta ei oleks Eesti resident.

Olgu mainitud, et see tuttav polnud aasta jooksul Eestist kordagi ära käinud, rääkimata pikemaks mujale kolimisest või välisriigist tulu saamisest. Keegi ei nurise ju selle üle, kui ta on tõesti süüdi ja peab sellest tulenevalt mingeid sanktsioone taluma, aga kui maksuamet hakkab täditsevalt sõrmega viibutama ja tänitab asja eest teist taga, siis viskab kopsu üle maksa.

Salapärased 10 eurot

Udde kirjutas oma vastuses, et ega siis kellelgi see tulumaks tagasi saamata ei jää. Muidugi ei jää. Asi polegi selles. Mind ärritab ja nörritab niisugune suhtumine, et kui täpseks täriminiks ei maksa, siis järgnevad kohe sanktsioonid ja võlglaseks nimetamine.

Kui teisiti ei saa, keerake intress peale, ma maksan nende paari hilinemise päeva eest need karistussendid ära oma honorari või palgapäeval, aga ärge tulge võlglaseks tembeldama! Kuna rahadega seis kitsas nii või naa, siis on tulumaksutagastus ju ükskõik mis kuus tore, olgu veebruaris või juunis.

Kui Maksuamet ütleks, et näete, meilgi rahaline seis selline, et ei saa kõigile maksta korraga ja kiiresti – no hea küll. Aga ärge tulge rääkima kuulekamaks kasvatamisest või karistamisest sellega, et näe naabrile anname tema kompveki kohe, sest tema oli hea laps aga sina oota oktoobrini sest olid paha-paha. Niisuguse näpuviibutuse asemel võiks Maksuamet hoopis sellega tegeleda, et tehku oma maamaksu tasumise süsteemid arusaadavaks ja kergesti leitavaks.

Ma pusisin sel aastal oma maksuga hulk aega, kuna minu ettemaksukontole oli ilmunud salapäraselt tuvastamata allikast möödunud aasta septembris kümme eurot. Sellel kontol olevat raha ei saa teadupärast kuidagi kasutada, muuks kui vaid maksude maksmiseks. Õige maksmisenupu leidmine oli nagu pimedas soises võserikus sumpamine.

Lõpuks kandus summa ettemaksukontole, mis on esitatud miinusega ja kuidagi ei saanud sotti, kas maks sai makstud või mitte. Klienditeenindaja ütles, et terve päev võtab aega enne kui see „ilusti nulli“ läheb. Aga äkki tehakse mind selle päeva jooksul jälle võlglaseks? Ma sain nüüd, pärast maamaksu tasumise tähtaega oma tulumaksu tagastuse ka kätte. Selleks korraks. Võimalik, et järgmisel aastal hakkab sama tramburai uutel põhjendustel jälle pihta.

Näiteks on vaja mu ankeeti topelt kontrollida ja satun jälle pahade nimekirja, keda saab väntsutada… Oeh. Aga kui jälle kiusama hakkavad, siis uuel aastal juba võtan maalin plakati ja lähen piketeerima. Luban. Pange linnuke kirja.