Rakvere Kesklinna Galerii kohta pole võimalik teavet saada teisiti, kui ise galeriisse minnes, sest galerii telefon ei tööta. Eriti pahased on kaugemal elavad kunstihuvilised.

Rakvere linna koduleheküljel näituse “Ilu ja vägi” kohta teavet lubaval telefonil 45 005 vastab automaadihääl, et number ei ole kasutusel.

Näituse järelevaataja Milvi Normanni sõnul on galerii telefon koos internetiga välja lülitatud juulikuust. Virumaa Teataja andmeil võib telefonide vaikimine olla kaudselt seotud galerii majandusliku seisuga.

Kunstikuraator Teet Veispak on Rakvere linnale 10 000 krooni võlgu, teatas linnavalitsuse info- ja avalike suhete spetsialist Jaanus Nurmoja.

Linn eraldas galeriile 20 000 krooni kunstisündmuse KanaNahk korraldamiseks. Kuna seda ei toimunud, lubas Veispak maksumaksjate raha linnale tagastada 10. augustiks.

Nurmoja sõnul tagastas galerii linnale vaid poole võlast ning linn sai selle kätte 14. augustil. Linnavalitsus ootab nüüd tagasi ülejäänud osa võlast. Mittetagastamise korral riskib Veispak kindlasti sellega, et Kesklinna Galerii arvatakse linna kultuuriraha saajate hulgast välja, refereeris Nurmoja aselinnapea Erich Petrovitši öeldut. Inna Grünfeldt

Mõõdutundetu omalemääramine

Nüüd siis on uus võimuliit ehk R kuubis kasutamas taktikat, mis kindlustaks neile igavesed parlamendikohad. Seaduse plaanitud muutmisel suureneks riigieelarveline toetus parlamendiparteidele kolm korda, 60 miljoni kroonini aastas. See teeks ühele saadikule rahalist toetust peale palga üle 594 000 krooni. Seda ajal, kui riigil ei jätku raha üliõpilaste abistamiseks, tervishoiu rahastamiseks, lastetoetusteks ega meditsiinitöötajatele normaalse palga maksmiseks. Samas tahetakse ära keelata võimalus ettevõtetel erakondi toetada.

Eesti parteimaastik kalduks pärast selliste muudatuste teokstegemist absurdselt ühele poole kreeni. Miks küll Eesti võimupoliitikud ei vaata piiri taha, kus toetuste süsteem on demokraatlik?

Usun, et õiglus võidab ning ühiskonnas saadakse ometi aru, et parlamendiväliseid erakondi on vaja selleks, et parlamendierakonnad ei muutuks mugavaks, just nii nagu praegu Eestis teha tahetakse.

Kui me tahame, et Eestis säiliks mitmeparteiline süsteem, peab riik ka teistele, mitte ainult parlamendierakondadele eraldama mingisugused summad. Demokraatia peab Eestis alles jääma ka erakondade rahastamises!

Märt Meesak, Demokraatlik Partei

Paganama Veller!

Kommentaariks Mihhail Velleri artiklile “Provokatsioon või haigus” (EPL 25.9.) tahan mainida, et pole kõnesolevat kirjandusteost, võib-olla (elu)mahlakat vene huumorit, lugenud, ega hakka mõistatama, kes voolib sääsest elevanti, kuid tahan rõhutada, et üht ja sama temaatikat on võimalik erinevalt interpreteerida.

Isegi kui väga tahaks, ei jõuaks “kahe psühhiaatri” juurde latentsuse iseärasusi testima saata kõiki neid, kes, kuuldes sõna “venelane” kulmu kortsutavad ja midagi endale solvunult nina alla pobisevad.

Psühhiaatria võib olla põnev arutlusteema küll, kuid minu kogemuste põhjal tihtilugu nii mõnigi, kes sellega oma väljavalitud ohvri(te) kallal pahatahtlikult vasardab, vajab ise kõige kiiremat abi.

Võib-olla rohkem kui kaks psühhiaatrit lajatavad “skisofreeniaga” sellele, kes söandaks “Nevski...- ga” võrdväärselt omapoolse, vene nimedega žongleeriva teose kirjutada. Russofoobia sildi ärateenimiseks pole midagi eriti teha vaja, piisab ainult olemisest.

Vaatamata sellele, et minu kaastunne kuulub neile, kellele kirjutamine on sissetulekuallikas, peab vist tänama loojat ja lugupeetud autorit, et üllitatakse kirjatöid, mis vanduma ja nihelema ajavad. Väärt looming võib olla nii knopka normaalsuse tagumikus kui ka okas looja hinges.

U. Park