Ahvenapüüki Liivi lahel reguleeritakse alammõõduga, mis ahvenal on 16 cm ninast sabauime keskmiste kiirte alguseni või siis 19 cm ninast sabauime lõpuni. Sellega võikski asi piirduda, aga ei. Meid piirab veel võrgusilma suurus, mis praeguse seaduse kohaselt on 70 mm. Nakkevõrk on meil Kihnul ja Manilaiul ainuke arvestatav püügivahend, aga ahvenat, mis läheb mõõtu, on võimalik püüda 54-millimeetrise võrguga. Sellest tulenevalt oleme arvamusel, et meid diskrimineeritakse praeguse kalapüügiseadusega. Juba aastaid taotleme võrgusilma vähendamist 70 mm-lt 60 mm-le, aga tagajärjetult. Meile jääb arusaamatuks, miks võivad kõik teised püügivahendid püüda ahvenat, mis on 19 cm pikk, meie peame püüdma u 26 cm pikkust ahvenat.

Mõistlikku seletust sellele ei ole antud. On mainitud teadlaste katsepüüke ja teiste kalade noorjärkude sattumist võrku. Oleme näinud igal aastal, kuidas teadlased oma katsepüüke sooritavad. Juulis, kui vesi on soe, sulistavad nad oma võrkudega kaldaääres madalas vees ja siis on seal võib-olla tõesti ka muid kalu. Kalurid püüavad aga sügavas, kus noorjärke pole. Samuti on suvekuud kõige tagasihoidlikuma püügiga, sest soojade ilmade tõttu on kala säilitamine probleemne. Me ei ole näinud teadlasi kevadel ja sügisel, kui on põhilised püügiajad.

Praegusel aastaajal pole kaaspüüki isegi nii palju, et kassile anda, aga keda see huvitab.

Keskkonnaministeeriumis istuvad inimesed, kes ei saa või ei taha saada aru meie murest. Meil ei ole võimalik tegeleda muu alaga kui kalapüük, sest saared on väikesed ja laiemale tegevusele seab oma piirid logistika. Muude püügivahendite kasutamine on raskendatud seoses siinse merepõhja ja kliimaga.

Nii ei oskagi muud teed leida, kui sure nälga või riku seadust. Keskkonnaminister lubas küll kevadel, et tuleb suvel Kihnu saarele ja arutame neid küsimusi, aga lubaduseks see jäigi. Vanasõna ütleb küll, et „Hea mees, kes lubabki”, aga vanasõnad ei vii meie elu edasi.

Kolmandat, aga kahjuks viimast põlve kalur Mihkel Leas,
Kihnu ja Manija saare kalureid ühendava MTÜ Suurhall juhatuse liige