Kuid samas näen ka kauaoodatud vabanemisega ehk kõikidele soovijatele sealhulgas ka eraisikutele kättesaadavaks muutumisega seonduvaid võimalikke tüsistusi. Hetkel on käimas justkui seitsmes kuu rasedal naisel, kelle kõht muutub iga päevaga aina raskemaks ja häirib magamist.

Paljud on minu käest küsinud, et mis siis saama hakkab kui .ee viimaks vabaneb? Vastus on lihtne - internetiruum avardub ja mull läheb lõhki!
Tegelikkuses on aga tekkiv olukord siiski suhteliselt segane, kuna hetkel toimivas seadusandluses on hallid laigud.

Nimelt ei ole korralikult ära määratud mille eest keegi vastutab. Eesti Interneti Sihtasutus (EIS), kes on tublilt tööd teinud ja .ee-d administreerima asub, ei soovi tegeleda õigusliku poolega, vaid ainult müügi osaga. Edasimüüjad on aga samuti süütud.

Mis mulle aga silma torkab on see, et vaestel kohtunikel, kellel tuleb neid domeenivaidlusi varsti lahendama hakata, ei ole piisavalt seadusi, millele toetuda! Seega tundub, et kõik soovivad müüa, kuid mitte vastutada. Mis toimub? Kas ei ole mitte siinkohal tegemist Eesti asjaga, millel taaskord käest minna lastakse?

Lisaks on .ee praegune prognoositav hind põhjendamatult kallis. Milleks peaks ta maksma neli korda nii palju kui maailmas enim levinud internetidomeen .com?

Kindlasti peaks .ee kuuluma vähemasti samasse hinnaklassi, et säilitada konkurentsivõimet.

Vastasel korral neelavad välismaised domeenid ta lihtsalt mõne aastaga alla!

Näiteks võib siinkohal tuua Suurbritannia domeeni .co.uk, mis on paari viimase aasta jooksul riigis oma esikoha loovutanud. Seega pole domeeni puhul oluline niivõrd viimase lõpp, kuivõrd hoopis selle algus.

Ühtlasi tuletan meelde, et autoriõigus (copyright) on oluline ja tähtis ei ole mitte see, kas ta on paberil või digitaalne, vaid hoopis fakt, kas ta on olemas!

Seega on ikkagi autori vastutusel oma looming autoriõigustega kaitsmine. Sinna alla kuuluvad ka kodulehed ja blogid. Kui bränd on internetis loodud ja omab ka autoriõigusi, siis on asi tõsine. Näiteid ei ole tarvis kaugelt otsida. Juba meenub "The Pirate Bay" juhtum Rootsi kohtus, kus vaidlusaluseks teemaks oli just autoriõigused ning nende võimalik rikkumine internetis.

Seega soovitan üle vaadata, kas su koduleht on ikka autoriõigustega kaitstud, sest kui ei ole, siis võib täna alguse saanud kaubamärk, sul lihtsalt naha üle kõrvade tõmmata!

Meie tippdomeeni vabanemine on üsna oluline hetk Eesti interneti ajaloos.

Kutsun kõiki, kes .ee seadusloomega tegelevad, tõsiselt mõtlema seadusandluse selgusele ja .ee jätkusuutlikusele!

Nüüd on aeg avatud diskussioone korraldada ja pakun, et üks korralik konverents neil teemadel ja domeeniekspertide osavõtul oleks igati ajakohane.