Viis, kuidas meile majandusprognoose esitatakse, sõltub suuresti sellest, mida meie – prognooside tarbijad – analüütikutelt nõuame. Ainunumbri esitamisest ausam lause, näiteks „Järgmise aasta majanduskasv jääb 95% tõenäosusega vahemikku 0–6%” paneks enamiku inimesi vist palju rohkem torisema kui see, et esimese kvartali valguses tuleb prognoosijatel seniseid 3% ja suuremaid aastaprognoose ilmselt vähemaks korrigeerida.

Rahandusministeerium, kelle senine aastaprognoos on olnud üks tagasihoidlikumaid (ja ilmselt osutub nüüd üheks täpsemaks), avaldab ka küll nime poolest riskiprognoosi, aga sisuliselt see meid riskide ulatuse küsimuses targemaks ei tee. Negatiivne „riskistsenaarium” lubab 2013. aastaks 2,7% kasvu – oodatust nõrgema, aga sugugi mitte erakordse esimese kvartali järel on sellisegi majanduskasvu saavutamine juba kahtluse all.

Majandus­kasvu aeglustumisse andis olulise panuse CO2 kvootide müügirahast tehtavate energia­säästu­investeeringute lõppemine, mis jättis jälje ehitussektorile. Töötleval tööstusel seevastu läks ekspordi­partnerite majanduse tagasihoidlikku seisu arvestades hästi.

Edasiseks on võimalikud variandid. Ei pea ilmtingimata tulema halb variant, vähemasti mitte kõikide jaoks. Näiteks Eesti tublimate eksportijate hulka kuuluva padja- ja tekitootja AS Wendre juht Vahur Roosaar rääkis hiljuti Tallinnas riskijuhtimise aastakonverentsil, et nende ambitsioon on olla paari-kolme aasta pärast kaks korda nii suur ettevõte kui praegu. Wendre ambitsioon on rajatud asjaolule, et nende kliendid – suured kaubandusketid – on õppinud kriisi ajal paremini mõõtma kaupade Aasiast toomise tegelikku kulu ja see on osutunud esialgu arvatust suuremaks. „Pigem on siin [meie piirkonnas] ikkagi võimaluste aeg,” julges Roosaar seetõttu arvata.

Võimalusi pakuvad kirjeldatud ja mõned muudki maailmas toimuvad muutused mitte ainult Wendrele. Teistelgi Eesti ettevõtjatel on šansse käivet, kasumit ja palkasid kasvatada, kui nad on valmis muutuma, uurivad tähelepanelikult sihtturgude vajadusi ja julgevad investeerida. 1