Analüüsides tuhandeid mobiiltelefonide ja haiguste vahelise seoste leidmiseks tehtud teadusuuringuid, tuleb arvestada kaht asjaolu. Kuigi me isegi ei pruugi mobiiltelefonita elu ette kujutada, on nad meie kasutuses olnud liiga lühikest aega, et nende mõju tervisele lõplikult hinnata. Siiski pole ükski senistest uuringutest ajukasvaja ja mobiili vahel olevat seost kinnitanud. Hiljuti USA-s tehtud uuringus, mis hõlmas 24 813 ajukasvajaga (glioomiga) inimest, ei ilmnenud mobiili kasutamise ja kasvaja vahel mingisugust seost. Pealegi on mobiilikasutajate osakaal tõusnud pea 100%-ni, ent haigestumine püsib samal tasemel või on väiksemgi.

Samuti tasub silmas pidada, et katseid, kus uuritakse kiirguse mõju kudedele ja rakkudele, tehakse üldjuhul rottidel või teistel katseloomadel. Uurides roti spermat, ei saa katse tulemusi otse üle kanda mobiiliga kõnelevale mehele. Teadlased on oma järeldustes ettevaatlikud just selle pärast, et inimkatseid selles vallas ei tehta, rääkimata lastest ja teismelistest. Kindel on aga, et kiiresti arenev tehnoloogia on muutnud mobiiltelefonid oluliselt vähem kiirgavaks ja seega pole uute telefonide risk esimeste mobiilede omaga võrreldav.

Raadiot me ju ei karda

Nagu ikka, leidub ka elektomagnetlainetele tundlikke inimesi. Šveitsi teadlased, kes analüüsisid elektromagnetlainete mõju, sh wifi alas levivaid raadiolaineid ja mobiilimastide läheduses olemise tagajärgi, jõudsid järeldusele, et igapäeva keskkonnas oleva inimese tervisele mõõdetav mõju puudub ehk tervise kvaliteeti see ei muuda. Ka ülitundlike inimeste terviseriskid ei ole ühegi uuringu järgi suurenenud. Küll aga näitas üks laborihiirtega tehtud katse, et pikaajaline elektromagnetväli võib olla Alzheimeri tõve vastase toimega, sest hiirtel-vanuritel (21- kuni 27-kuused), keda kahe kuu jooksul mõjutati elektromagnetväljaga, paranesid oluliselt nii mälu kui ka kognitiivsed võimed.

Hirmu mobiiltelefoni ees aitab ehk vähendada teadmine, kuidas see töötab. Tegemist on põhimõtteliselt geniaalse kombinatsiooniga telefonist ja raadiost. Kumbagi neist kahest suurest tehnoloogiasaavutusest me karta ei oska, sest need olid kasutusel juba enne meie sündi.

Mari Järvelaid, meditsiiniteaduste doktor