Tsaari-Venemaa müütas Euroopa börsidel valitsuse võlakirju, et oma majandusarengut finantseerida. Võlakirju ostsid sajad tuhanded Prantsusmaa väikeinvestorid, kellest paljud läksid pankrotti, kui võlakirjad 1917. aasta revolutsiooniga väärtuse kaotasid.

Prantsuse rahandusministeerium teatas reedel, et Venemaa kandis üle viimase 50 miljoni dollarilise osamakse võlasummast, mille suhtes kolme aasta eest kokku lepiti.

Valitsus annab aasta lõpuks korralduse raha ülekandmiseks isikutele, kellele kuuluvad või kes on pärinud Tsaari-Venemaal aastail 1886-1917 väljaantud võlakirju.

Ministeeriumi teatel makstakse kompensatsiooni ainult Prantsuse kodanikele. Võlanõude esitanuist 99 protsenti on eraisikud, kellest 90 protsendil on vähem kui 50 võlakirja, teatas ministeerium.

Vene Võlakirjaomanike Assotsiatsioon Prantsusmaal (AFPER) pole lahendusega sugugi rahul.

"Venemaa maksab vaid minimaalse summa, umbes ühe protsendi sellest, mis ta meile võlgneb. Me jääme võlausaldajateks ja tahame, et meie nõuet rahvusvaheliselt tunnustataks ja see rahuldataks," ütles Reutersile AFPER-i esindaja Pierre de Pontbriand.