Erinevad maailma riigid on USA valitsuse poolt jagatud kolmeks eri tasandiks, millesse kuuluvatele riikidesse eksportijatele on seatud erinevaid piiranguid. Kuuele riigile - Põhja-Korea, Kuuba, Iraak, Iraan, Liibüa ja Sudaan - on USA seadnud täieliku ekspordi embargo.

Clintoni otsusega tõusis Eesti arvutitehnoloogia eksportijate jaoks kolmandalt tasandilt teisele, kus asuvad enamus Lõuna- ja Kesk-Ameerika, Kagu-Aasia ja Aafrika riike ning Lõuna-Korea ja Sloveenia.

Microlink Süsteemide tootejuhi Kaido Vainomaa sõnul tähendab Eesti tõus teise ehk niinimetatud "tier-two" gruppi eelkõige paremaid tehnika hankimise võimalusi siinsetele pankadele.

"Ametlik info pole meieni tellimisorganisatsioonist Hollandis veel tulnud," ütles Vainomaa BNS-ile. "Ent kui neile vastavad uued instruktsioonid ekspordipiirangute lõdvendamise kohta tulevad, on see igati tervitatav."

Kolmandasse gruppi kuulunud riigi firmana on Microlink Süsteemid korra pidanud Vainomaa sõnul 15 suure võimsusega protsessori tellimisel Sunilt esitama spetsiaalse taotluse, mille läbivaatamine võttis üsna kaua aega.

"Taotluse alusel pidi otsuse tegema USA vastav ekspordikomisjon, mille otsusele eelnes näiteks ka USA Eesti saatkonna töötajate kontroll," rääkis Vainomaa.

Vainomaa hinnangul peale pankade Eestis tõenäoliselt väga palju muid ettevõtteid, kes hankepiirangute lõdvendamisest olulist kasu saaksid, pole.

"Ka teadusasutused ja ülikoolid võiksid võimsamat tehnoloogiat kasutada, kuid Eesti vastavad asutused on hetkel tagasihoidlikuma vajadusega," lausus ta.

Koos Eesti lisandumisega teise gruppi tõstis Clinton oma otsusega eksportijate personaalse litsentsi vajaduse võimsust seniselt 33.000 miljonilt arvutuslikult operatsioonilt sekundis (MTOPS) 45.000 miljoni arvutusliku operatsioonini sekundis.

Esimesse, piiranguteta "tier-one" gruppi kuuluvad kõik Lääne-Euroopa riigid, Jaapan, Kanada, Mehhiko, Austraalia, Uus-Meremaa, Ungari, Poola, Tšehhi Vabariik, Brasiilia ja Argentiina.

Kolmanda grupi riigid on peale Eesti kõik endised NSVL riigid, ülejäänud Kesk-Euroopa maad, India, Pakistan, Lähis-Ida ja Maghrebi regioon, Hiina ja Vietnam.

Clinton muutis neljapäevase otsusega arvutiekspordi piiranguid oma ametiajal juba viiendat korda.