"Tänavu kuni juunini oli seis meil väga hea ning jaanipäevaks saime 60 protsenti aastasest vajadusest kätte," ütles BNS-ile Pärnumaal peamiselt turbabriketti tootva AS-i Tootsi Turvas nõunik Arvo Luberg.

Juulis seevastu toodangumaht langes järsult, kuna sademeid tuli Lubergi sõnul korraga maha ligikaudu kolme kuu normi jagu. "Samas lääne pool on olukord olnud ikka parem kui Ida-Eestis," märkis ta.

Lubergi hinnangul saab Tootsi Turvas hoolimata heitlikest ilmadest aastase planeeritud toodangumahu siiski kätte, ettevõte ennustab vähemalt mullusega sama taseme saavutamist ehk 70.000 tonni turbabriketi tootmist.

"Kui toodang on sarnane, siis müük peaks paranema meil isegi kordades, kuna Soomes ja Rootsis on suvi veelgi kehvem olnud ning seetõttu on tugev nõudlus olemas," lisas Luberg.

Tartumaal peamiselt aianduslikku pallturvast tootva Elva EPT juhataja Mait Märtini sõnul on ettevõte vihmase suve tõttu suutnud toota seni maksimaalselt viiendiku mullusest 120.000 kuupmeetrist.

"Tänavuseks prognoosisime 60.000 kuupmeetrit ning olemas on natuke üle 20.000 kuupmeetri," rääkis Märtin. "Kui augustis kuiva peaks, siis ehk toodame ennustatud mahu täis."

Vihmane suvi on lisaks Lõuna-Eestile raskendanud ka Kirde-Eesti turbatööstuste tootmist, Oru turbaväljadel kaevandav OÜ Alutaguse Turvas on praeguseks täitnud vaid kümnendiku aastasest toodangumahust.

"Mullusega ei saa tootmismahtu üldse võrrelda, toodang kisub ikka enam-vähem üle-eelmise aasta tasemele," ütles BNS-ile Alutaguse Turba juhataja Vahur Põld.

Põllu sõnul on Alutaguse Turvas aastaks planeeritud 100.000 kuupmeetrisest toodangumahust võimeline täitma maksimaalselt 20 protsenti, kuna hooaja lõpuni on veel vaid mõned nädalad.

"Tänavu on piirkonniti olnud asi väga erinev, sest näiteks Ida-Virumaal pole üldse tootmine sujunud ning Lääne-Eestis on seis tunduvalt parem," lisas Põld.