Möödunud aasta lõpus peteti ühelt veoautode müügiga tegelevalt firmalt välja mitu veokit, viidi need seejärel Venemaale ja võeti arvele. Müüja ei saanud sentigi raha ja pöördus seepärast avaldusega Tallinna majanduspolitseisse, kirjutas nädalaleht Eesti Ekspress.

Avaldus anti lahendada inspektor Sergei Šmigolile ja tema kabinetikaaslasele Sven Martinile. Ilmselt andsid mõlemad esimesel kohtumisel mõista, et asja eduka lahendamise eest tuleb neile tasuda, sest kui kannatanu politseinikele raha viima läks, oli tal taskus töötav diktofon.

Makilindilt on selgelt kuulda, kuidas Sven Martin lausub kannatanule: "Omavahel öeldes on meil tavaliselt taks 10.000 krooni enne algatamist ja 10.000 krooni pärast kriminaalasja algatamist." Seejärel kostab lindilt, kuidas Martin tuhandeid loeb. Jõudnud kümneni, teatab Martin: "Nüüd oled meile veel 10.000 võlgu."

Kolmandana viibis kabinetis ka Šmigol, kes aga terve aja vaikis, sest ei osanud piisavalt eesti keelt.

"Kui selle vestlusega kassett minuni jõudis, ei jäänud mul midagi muud üle kui lasta mõlemal lahkumisavaldus kirjutada," meenutab Tallinna tollane majanduspolitsei komissar Marek Helinurm.

Järgnevalt läks kannatanu omal algatusel prokuratuuri ning kirjutas juhtunu kohta avalduse. Prokuratuur edastas materjalid kaitsepolitseile, kes oli juba varem Šmigolil ja Martinil silma peal hoidnud.

Kohe tehti Martini ja Šmigoli kodudes ka läbiotsimine. Sven Martin käis kaitsepolitseis korduvalt ülekuulamistel, Šmigol aga ei ilmunud korduvatele kutsetele vaatamata oma kolleegide juurde vestlusele ning möödunud aasta detsembris kuulutati ta tagaotsitavaks.

Kaitsepolitsei sai operatiivinfo abil teada, et Šmigol varjab end sugulaste juures Ameerika Ühendriikides, ja pöördus abi saamiseks oma kolleegide poole FBI-s.

Tänavu 13. märtsil koputasid FBI agendid ühe Oregoni osariigis asuva eramaja uksele, sest teadsid, et Šmigol peaks end seal varjama. FBI operatiivinfo osutus õigeks ja mees peeti kinni ning võeti vahi alla.

3. mail määras Oregoni kohtunik Šmigoli vabastamiseks 100.000 dollari suuruse kautsjoni, mida tänaseni makstud pole ja mistõttu endine politseinik endiselt Ameerika Ühendriikide toidul viibib. Esimese astme kohus on andnud loa Šmigoli Eesti ametivõimude väljaandmiseks, lähipäevil peaks selguma, kas mees kohtuotsuse ka edasi kaebab.

"Selline juhtum on heaks näiteks, et kriminaalkorras tagaotsitavad isikud ei saa garanteerida endale puutumatust pagemisel teise riiki," ütles kaitsepolitsei pressiesindaja Meelis Ratassepp.