Kiirabi töötajad kardavad, et päästeametiga ühendamine jätab nad palga ja tööta, kirjutas maakonnaleht Põhjarannik.

Seni Ida-Virumaa linnade haiglate alluvuses olnud kiirabijaamad kavatsetakse ühendada augustist päästeameti alluvusse.

Ida-Viru päästeteenistuse juhid tahavad, et kiirabiarstid kirjutaksid senistelt töökohtadelt haiglates omal soovil lahkumise avaldused ning ainus garantii, mida päästeteenistus meedikutele pakub, on suuline lubadus nad taas tööle võtta, kirjutas ajaleht.

Sotsiaalminister Eiki Nestor saatis neljapäeval siseminister Tarmo Loodusele kiirabiteenistuse arendamise seisukohti kajastava pöördumise, milles märgitakse, et kiirabiteenuse haldamine valitsusasutuse administreeritava riigiasutuse poolt ei ole otstarbekas.

Sotsiaalministeeriumi tervishoiuosakonna juhataja Sven Kruup ütles BNS-ile, et kiirabibrigaadide viimine vägisi päästeteenistuste alla oleks mantli nööbi külge õmblemine, kuna Eestis tegutsevast 87 brigaadist kuulub praegu päästeametile vaid neli.

Samas nentis Kruup, et sotsiaalministeerium ei saa takistada maakonnas toimuvaid protsesse, kuna kiirabibrigaadide saatuse üle otsustamine on antud maavalitsuse pädevusse.

"Saame anda vaid head nõu, et see ei ole hea," sõnas ta.

Kruubi sõnul oli Ida-Virumaal algatatud kiirabibrigaadide linnade alluvusest päästeteenistuse alla viimine siseministrile saadetud kirja üheks ajendiks.

Ida-Viru asemaavanem Agu Värimäe ütles BNS-ile, et kiirabibrigaadide päästeteenistuse alla viimiseks on saadud nii sotsiaal- kui ka siseministeeriumi põhimõtteline nõusolek.

Kruubi kinnitusel ei ole sotsiaalministeerium Ida-Virumaal toimuvat heaks kiitnud.

Värimäe sõnul lähtus maavalitsus kiirabi päästeteenistusega liitmisel 2. juunil sõlmitud Nestori ja Looduse põhimõttelisest kokkuleppest, et kiirabi võib olla ka riigiasutus.

Ida-Virumaa ajalehe andmeil on enamik kiirabitöötajaid siiani teadmatuses, kuna päästeameti juhid ja maavalitsuse ametnikud pole meedikuid eelseisvast informeerinud.

Augustist läheb kiirabile määratud raha haiglate asemel päästeteenistuse kontole, smas pole ükski kiirabimeedik veel päästeteenistusega töölepingut sõlminud, kirjutas ajaleht.

Värimäe sõnul eeldas maavalitsus, et teave jõuab haiglate peaarstide kaudu ka haiglate alluvuses tegutsevate kiirabibrigaadideni.

"Võib-olla oleks olnud tõesti õigem kõik kokku ajada ja kõigile põhjalikult selgitada," lausus Värimäe.

"Ilmselt võtame nüüd lihtsalt aja maha, kohtume kiirabirahvaga ja kuulame ära, mida kiirabiliit arvab," ütles Värimäe esmaspäeval enne konflikti lahendamiseks peetavat kohtumist. Ta lisas, et asjade selgeksrääkimiseni jätkavad kiirabibrigaadid haiglate alluvuses.

Värimäe sõnul ei ole kiirabi päästeteenistuse alla viimisel alternatiivi. "Tõenäoliselt ei kannata Ida-Virumaal teistmoodi teha," lausus asemaavanem.

Kiirabibrigaadide päästeteenistuse juhtimise alla viimine tõhustab kontrolli riigieelarvest brigaadile eraldatud raha sihipärase kasutamise üle ning muudab kiirabi senisest märksa operatiivsemaks, põhjendas Värimäe maavanema algatust.