"Me ei saa selliste asjadega kaua muigutada," ütles Padar teisipäeval välisministeeriumis pressikonverentsil. "Kui on võetud selge suund liitumisele EL-ga ja kokku lepitud teatud toiminguteks kindel ajagraafik, siis diskussioondeks eriti aega pole."

Padar märkis, et SAPARD programmi käivitamiseks on vaja seadusega luua riiklik maksuagentuur, mis hakkab kontrollima laekuvate abirahade jaotamist ja kasutamist ning EL-ga on kokku lepitud, et agentuur akrediteeritakse tänavu 30. septembriks.

Lisaks tuleb seaduse vastuvõtmisel välja töötada ja kinnitada 15 rakenduslikku akti.

"Ja kui me seda ei tee, siis jääb Eesti põllumajandus tänavu 250 miljonist kroonist ilma," hoiatas ta.

Padar lisas, et riigikogu opositsiooni vastutegevuse tõttu on olukord vägagi komplitseeritud ja nüüd tuleb otsida võimalusi, et kutsuda augustis kokku riigikogu erakorraline istungjärk.

Valitsuse algatatud maaelu ja põllumajandusturu korrastamise seaduse vastu olevad riigikogu opositsiooni liikmed jätsid end teisipäeval kohalolijaks registreerimata ja istungjärk tuli katkestada.

Enne kella 15 tehtud kontrolli järgi oli riigikogu 101 liikmest kohal 49. Põhiseadus sätestab, et erakorralisel istungjärgul on riigikogu otsustusvõimeline, kui kohal on üle poole riigikogu koosseisust ehk vähemalt 51 riigikogu liiget.

Eelnevalt vaidlesid koalitsiooni ja oposiooni esindajad pikalt valitsuse algatatud maaelu ja põllumajandusturu korraldamise seaduse eelnõu üle.

Menetlust juhtiva maaelukomisjoni ettepanek oli, et seaduseprojekti teine lugemine tuleks veel kord katkestada. Maaelukomisjonis on riigikogu opositsioonil ülekaal.

Valitsusliit soovis eelnõu teisipäeval aga lõpphääletusele panna ja seadusena vastu võtta.

Rahvaliidu liikme Jaanus Männiku sõnul on maaeluseaduse eelnõu toores, täis lapsusi ja vastuolusid. "Eelnõu vajab veel tugevat tööd, sääraseid propagandatekste tehes võib valitsus vaid punkte koguda, kuid rumalusi pole mõtet riigikogus teha," märkis Männik.

Opositsioonil õnnestus parlamenditrikk, sest kolm Isamaaliidu, Reformierakonna ja Mõõdukate saadikut olid välislähetuses, üks puudus muudel põhjustel.