Eesti laulu- ja tantsupeo sihtasutuse juhataja Ilmar Moss ütles teisipäeval BNS-ile, et laulupeole müüdi kokku umbes 7000 piletit, mis on oodatust vähem.

Piletilevi ja Tallinna kaubamaja piletikeskus ei ole suutnud müüdud piletite täpset arvu veel nimetada, lausus Moss. Tema sõnul on nimetatud arv hinnanguline, müüdud piletite täpne hulk selgub kolmapäevaks, lisas Moss.

Tallinna lauluväljakul eelmisel laupäeval korraldatud laulupidu läks maksma 2,7 miljonit krooni. Sellest piletituluna prognoosisid korraldajad teenida 1,37 miljonit krooni.

Arvestades keskmiselt 70-kroonist piletihinda, lootsid korraldajad seega umbes 20.000 pileti maha müümist ehk kolm korda suuremat publikut.

"Kui võitlesime suurema toetuse eest, siis ka kinnitasime, et 1,37 miljonit krooni on arvestatud väga suure riskifaktoriga," lausus Moss. "Tagantjärele täiendavatele eraldistele me eriti ei looda, peame kahju oma reservide arvelt katma."

Mossi sõnul oli vähese publikuhuvi põhjuseks üksnes külm ilm ning süüdistused suurüritusele tehtud reklaami nappuses on alusetud.

"Mis reklaam siis veel saab olla, kui kuude viisi "Aktuaalse kaamera" juurde jookseb korralik klipp, kui kuulutatakse ajalehtedes ja kui tänavatel on igal sammul reklaamtulbad," märkis Moss.

Korraldajad ja kõik peol esinenud on Mossi sõnul kõigile, kes ei pidanud paljuks kehva ilma kiuste lauluväljakule tulla, ülimalt tänulikud.

Mossi sõnul ei saa laulu- ja tantsupidude korraldajad ilma ennustada ega piletitulu kuigi täpselt prognoosida.

Võib-olla oleks õige printsiip, kui konkreetne laulu- ja tantsupidu kaetaks täies ulatuses teistest allikatest ning piletitulu läheks järgmise peo ettevalmistamise finantseerimiseks, rääkis Moss.

Eelmisel nädalavahetusel Tallinnas ja Helsingis aset leidnud Soome ja Eesti ühislaulu- ja -tantsupeol osales üle 10.000 laulja ja umbes 7000 tantsijat.

Eestist osales laulupeol 6800 lauljat ning tantsupeol 3400 tantsijat. Soomest tuli Tallinna umbes 3400 lauljat ja pillimeest. Peale kahe maa kooride osales laulupeol üks koor Ameerika Ühendriikidest ja üks koor Ungarist.

Eestile läks Tallinnas laulupeo korraldamine ning Helsingis toimuva tantsupeo ette valmistamine maksma 4,5 miljonit krooni.

Eesti ja Soome ühise laulu- ja tantsupeo kulude katteks eraldas valitsus reservfondist 600.000 krooni, Tallinna linnavalitsus toetas üritust 500.000 krooniga ning Kultuurkapital 300.000 krooniga.

2000. aasta riigieelarvest küsiti hõimurahvaste ühise suurpeo korraldamiseks 1,5 miljonit krooni, kuid saadi vaid 300.000 krooni.

Pühapäeval Helsingis toimunud tantsupidu vaatas 46.000 inimest mahutaval Olümpiastaadionil kõigest 6000 inimest.