Kaitseministeerium on öelnud, et Weitzenbergi 34 loovutamine on nende jaoks väga ebamugav ja see küsimus on siiani lahendamata, ütles kultuuriministeeriumi kantsler Margus Allikmaa BNS-ile.

Kui kaitseministeeriumiga peetavad läbirääkimised ei anna tulemusi, tuleb alustada muuseumile uue asupaiga otsinguid ning kuulutada välja uus rahvusvaheline arhitektuurivõistlus, tunnistas Allikmaa.

Samas kinnitas kantsler, et käesoleva aasta eelarvest eraldatud kuus miljonit krooni kulutatakse täie kindluse ja veendumusega kunstimuuseumi projekteerimiseks Kadrioru servale.

Siiani oli kogu aeg teada, et kaitsejõudude väljakolimine ja hoonete lammutamine Kadriorus ei ole probleem, tegelik pilt sai selgeks alles aprilli alguses, ütles Allikmaa.

Allikmaa väitel on tegemist kahe ministeeriumi aastaid kestnud kooskõlastamata tegevusega. Allikmaa sõnul pole alale tehtud detailplaneeringut ning krunt jäeti kaitseministeeriumilt kultuuriministeeriumile ümber vormistamata.

Vara heaperemeheliku haldajana on kaitsministeerium aastatega sinna investeerinud miljoneid kroone, nentis Allikmaa. Tema sõnul on võimalik, et kaitseministeeriumi kulutused on olnud sama suured kui kunstimuuseumi projekteerimisele aastatega kulunud 12 miljonit krooni.

Juhul kui kaitseministeeriumi argumendid osutuvad tugevamaks, tuleb kunstimuuseumi uue hoone kavandatud kohale ehitamisest loobuda, märkis Allikmaa.

Tema sõnul on kaitseministeerium kinnistu ja sellel asuvate hoonete asendusväärtuseks arvestanud 40 kuni 50 miljonit krooni.

See raha peaks leitama ikkagi kaitseministeeriumi eelarvest, mitte kunstimuuseumi ehitamise arvelt, ütles Allikmaa.

Kaitseministeeriumi avalike suhete juht Madis Mikko nentis, et eelmiste valitsuste ajal on teineteisest mööda tegutsetud.

Oleme nõus jõudma kompromissile, küsimus on töös ning sellele lähenetakse parteipoliitiliselt väga tasakaalukalt, ütles Mikko.

Järgmise aasta riigieelarvesse on kunstimuuseumi uuele hoonele kavandatud 60 miljonit krooni. Allikmaa sõnul ei tohiks see raha kuluda kaitseministeeriumile kõnealusest varast loobumise ja mujale kolimise kompenseerimiseks.

Allikmaa viitas, et kui praegusest asukohast ja projektist tuleb loobuda, saab selle rahaga protsessi otsast alata.

Mikko hinnangul oleks üheks võimalikuks, ilmselt mõlemaid osapooli rahuldavaks lahenduseks, kui projekteeritud muuseumikompleks pisut teisale, naabruses asuvale vabale maale nihutataks.

Uue kunstimuuseumi kogumaksumuseks on arvestatud 460 miljonit krooni, kaitsejõudude vara kompenseerimine kergitaks kogumaksumuse üle 500 miljoni krooni.